Home » Hrvatska

TRENUTAK ZA POVIJEST U petak 5. svibnja održana promocija na KIF-u u Zagrebu

8 svibnja 2017 komentiraj vijest

Diplome za Stankić, Konfortu i Biruša,
prve verificirane trenere pikada na svijetu!

U togama i s diplomama u rukama (slijeva): Dražen Biruš, Vlasta Stankić i Perica Konforta

Napisao: Željko Đođo

Petak 5. svibnja 2017. godine povijesni je trenutak za pikado sport. I to ne samo hrvatski već, sudeći po onome što je nama poznato, općenito u svijetu. Pikado je konačno dobio prve akademski obrazovane trenere!

Naime tog je dana održana promocija na kojoj su uručene diplome polaznicima koji su uspješno okončali program na Studijskom centru za izobrazbu trenera (SCIT) pri Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Među brojnim budućim trenerima za razne sportove koji su stekli službenu titulu Stručni prvostupnik (baccalaureus) trenerske struke, našlo se i troje trenera pikada. Po prvi put u povijesti nekog fakulteta u Hrvatskoj, a koliko nam je poznato i u svijetu.

Trojac čija će imena ostati zauvijek upamćena su Vlasta Stankić iz Rijeke, Perica Konforta iz Zagreba i Dražen Biruš iz Zaprešića. Vjerujemo kako će im se vrlo brzo pridružiti Splićanin Vladimir Lešić i Zagrepčanin Ante Vukoja kojima je preostalo za položiti još nekoliko ispita. Njih petero su povijesna prva generacija koja je  upisala stručni studij za trenere pikada 2012. godine (šesta je bila Anita Zidar koja se također upisala, ali je zbog poslovnih obaveza odmah odustala).

– Ne mogu riječima opisati koliko sam sretna i ponosna zbog svih nas koji smo danas stekli diplome, ali i Vlade i Ante za koje sam uvjerena da će uskoro također okončati studij. Nije bilo lako, trebalo je uložiti dosta truda jer nas je većina studirala uz posao, ali na kraju smo ipak uspjeli. Moram se zahvaliti svojoj obitelji na podršci, ali isto tako i Pikado savezu Primorsko-goranske županije te Riječkom sportskom savezu koji su mi sufinancirali studij. Pri tome moram posebno istaknuti Ričarda Soldu, Roberta Grubišu i tadašnjeg tajnika PS PGŽ-a Roberta Ketovića koji su odigrali ključnu ulogu da se uopće odlučim upisati studij – rekla je Vlasta Stankić.

NAJTEŽA TEORIJA I METODIKA TRENINGA

Priča je započela 27. listopada 2012. godine na razredbenom ispitu za upis (slijeva 1. red): Anita Zidar, Vlasta Stankić i Vladimir Lešić; (2. red): Perica Konforta, Ante Vukoja i Dražen Biruš

Perica Konforta je naveo tri motiva koji su mu bili dodatni poticaj.

– Prvi je bila nezavršena priča od ranije jer sam ja upisao kineziologiju još 1991. godine i odslušao tri godine, ali nikada nisam okončao studij. Drugi je taj što je to odlična stvar za pikado kao sport jer konačno imamo službeno verificirane trenere, dok je treći mogućnost rada s mladima što je moja dugogodišnja želja. I ja se želim zahvaliti Pikado savezu Grada Zagreba na sufinanciranju studija, ali i HPS-u te gosp. Vukoji koji je omogućio da se otvori smjer pikado na SCIT-u – poručio je Perica Konforta.

Svih troje su složni kako je studij bio teži nego što su očekivali kada su ga upisivali, ali da ga se uz malo uloženog truda može završiti.

– Uvjerljivo najteži ispit je “Teorija i metodika treninga” koji drži prof. Milanović, a slijede ga “Povijest sporta” Zrinka Čustonje i “Fiziologija sporta” Branke Matković. To je svima bila “kost u grlu”, dok se s ostalima lakše izlazi na kraj. Kao i kolegama, niti meni bez financijske pomoći Pikado saveza Zagrebačke županije ne bi bilo moguće studiranje – kaže Dražen Biruš.

Inače ovaj trojac je još 8. ožujka položio završni ispit na koji je Biruš došao na štakama.

– Još na Staru godinu mi je puknula Ahilova tetiva i tada sam još hodao na štakama, ali nije bilo šanse da propustim završni ispit. Ovo danas je veselje i slavlje, za razliku od završnog ispita na kojemu smo se preznojavali. Barem ja jesam – kroz smijeh je poručio Biruš.

KLJUČNA ULOGA PROF. GORANA SPORIŠA

Biruš, Konforta i Stankić su završi ispit položili još 8. ožujka kada je snimljena ova fotografija, a na promociju su čekali puna dva mjeseca

Priča je započela 2012. godine kada je na inicijativu predsjednika Hrvatskog pikado saveza, gosp. Mate Vukoje, na Studijskom centru za izobrazbu trenera za akademsku godinu 2012/13. otvoren smjer pikado koji do tada nije postojao. Pri tome treba posebno istaknuti prof. dr. sc. Gorana Sporiša koji je bio glavna spona između HPS-a i Kineziološkog fakulteta te je odradio najveći dio posla u svezi s izradom nastavnog plana i programa, dok je kasnije bio glavni predavač za predmete na stručnim semestrima. Vezano uz predavanja važnu ulogu u samom početku je imao pikadista Anđelko Fofić, inače diplomirani teolog, a jedan predmet (Povijest, pravila i organizacija pikada) je zapao i autora ovog teksta na što sam posebno ponosan.

Inače riječ je o dodiplomskom stručnom studiju za stjecanje više stručne spreme, a kako smo već spomenuli oni koji ga završe stječu naziv Stručni prvostupnik (baccalaureus) trenerske struke. Ili jednostavnim rječnikom rečeno viši sportski trener, usmjerenje pikado. Također studenti stječu 180 ECTS bodova, pri čemu je 60 bodova mjera za opterećenje redovog studenta tokom jedne akademske godine.

Diploma za koju su polaznici morali uložiti puno truda i vremena da bi je stekli

Studij traje tri školske godine ili šest semestara, pri čemu se tijekom I., III. i V. semestara slušaju zajedničke programske osnove (Funkcionalna anatomija, Fiziologija sporta i vježbanja, Biomehanika sporta, Teorija i metodika treninga, Sportska medicina…), a predmeti sportske specijalnosti, dakle pikada, slušaju se u II. IV. i VI. semestru.

– Naravno da su svima nama lakši bili stručni semestri u kojima je u centru pažnje bio pikado. Neparne ili opće semestre smo slušali zajedno s polaznicima iz svih ostalih sportova, dakle s nogometašima, košarkašima, atletičarima, vaterpolistima… Tu smo stekli strašno puno općeg znanja iz kineziologije koje većina nas nije imala i koje će nam biti jako korisno – otkrila je Vlasta Stankić.

PRIMIJENITI STEČENO ZNANJE U PRAKSI

Za kraj smo ostavili ključno pitanje – kakva je perspektiva za one koji su stekli ili će tek steći kvalifikaciju trenera pikada? Hoće li im se i kada otvoriti mogućnost da stečena znanja primjene i od toga imaju neke koristi? Puno će toga ovisiti o tome kada će se početi primjenjivati odredbe iz Zakona o sportu koje definiraju da stručne poslove u sportu (programiranje i provođenje sportske pripreme, sportske poduke djece i mladeži, sportske rekreacije te podučavanje osoba osnovnoj tehnici pojedinog sporta) mogu obavljati osobe koje imaju odgovarajuću stručnu spremu najmanje na razini trenera prvostupnika.

– Mi se svi nadamo da će se to dogoditi što prije. Svi smo mi u ovo ušli prije svega zbog ljubavi prema pikadu, ali i zbog izazova koji postoji jer smo ipak prvi koji smo stekli ove kvalifikacije. Ja sam optimist i uvjeren sam da će se svima nama vrlo brzo otvoriti prilika da stečeno znanje primjenjujemo u praksi, što bi nam bila najveća nagrada – zaključio je Konforta.

Trenutak za povijest – među brojnim budućim trenerima iz drugih sportova na promociji na KIF-u su se prvi put našli i treneri pikada

Uspomena za sva vremena – pikadisti u društvu Franje Bučara, začetnika hrvatskog sporta

.

.

.

1

.

.

.

2

.

Svečani trenutak nakon što su svim polaznicima uručene diplome

Perica Konforta je studij kineziologije upisao još 1991. godine, a sada je dočekao trenutak da ima diplomu u rukama

.

.

3

.

.

.

4