Home » Hrvatska

Singapurski pikado dvojac Paul Lim i Harith Lim posjetili HPS

9 lipnja 2017 komentiraj vijest

Paul Lim oduševljen Hrvatskim pikado centrom

Harith Lim, Boris Krčmar, Paul Lim i Branko Šubić ispred regala s peharima u Hrvatskom pikado centru

Napisao: Željko Đođo

Paul Lim je hodajuća pikado legenda. Iako po igri nikada nije pripadao u top svjetske klase poput Phila Taylora i Raymonda van Barnevelda, ili među današnje pikado superstare Michaela van Gerwena i Garyja Andersona, on će zauvijek ostati upamćen kao prvi čovjek koji je na svjetskim prvenstvima u klasičnom pikadu pred kamerama napravio “9-dart finish”. Odnosno odigrao savršenu partiju pikada u kojoj se igra 501 DO završi sa devet strelica. Napravio je to na Embassyju 1990. godine i za to inkasirao čak 52.000 funti. Koliko je to bio veliki iznos u ono vrijeme najbolje će ilustrirati podatak da je Phil Taylor kao pobjednik na tom SP-u zaradio 24.000 funti.

I još jedan podatak koji je možda i najfascinantniji – sljedeći “9-darter” na svjetskim prvenstvima (BDO-a ili PDC-a) napravio je Raymond van Barneveld na SP-u PDC-a 2009. godine, dakle još je punih 19 godina prošlo od Limovog ostvarenja.

Singapurci su posjetili i Cyberdine, tvrtku koja je glavni sponzor HPS-a

Stoga je poziv najboljeg hrvatskog pikadiste Borisa Krčmara da u Zagreb dolazi Paul Lim zajedno s Harithom Limom, također sjanim pikadistom istog prezimena, iako nisu rodbinski povezani, izazvao promptnu reakciju predsjednika Hrvatskog pikado saveza Mate Vukoje koji je pozvao Singapurce da posjete Hrvatski pikado centar u Dubravi. Posjet se dogodio u srijedu 7. lipnja, a osim HPC-a posjetili su i tvrtku Cyberdine koja je glavni sponzor HPS-a.

– Prvi sam put u Hrvatskoj i oduševljen sam ovim što sam do sada vidio. Zagreb je sjajan grad, jučer smo Harith i ja u društvu našeg prijatelja Borisa obišli centar grada i mogu reći da je to jedno od ljepših mjesta koje sam vidio. Obojica smo se odmah zaljubili u Zagreb – rekao je Paul Lim.

JUNACI SVJETSKOG KUPA U FRANKFURTU

Paul i Harith su bili oduševljeni kvalitetom hrane u Restoranu Vallis u Sesvetama

Bio je impresioniran i prostorijama Hrvatskog pikado centra, naročito regalom s peharima koje su osvojili hrvatski pikadisti na međunarodnim natjecanjima.

– Znam da imate sjajne igrače poput Borisa i Alana (nap.a. Ljubić), ali nisam znao da su vaše reprezentacije tako uspješne, ova količina pehara je zaista impresivna. Danas sam saznao da je Hrvatska aktualni prvak Europe i u muškoj i u ženskoj konkurenciji, što je sjajno ostvarenje. Ali kada vidim kakve prostorije imate ovdje i kako se ozbiljno radi, onda mi stvari postaju jasnije. Samo ću vam reći da singapurski pikado savez nije niti približno na vašoj razini organizacije – rekao je Paul.

Brojni pikadisti u PK Quattro u Sesvetama su se slikali sa singapurskim dvojcem

Ovih dana singapurski je dvojac posjetio i neke ugledne zagrebačke pikado klubove, PK Janje na Mikulićima i PK Quattro u Sesvetama, u kojima su doživjeli prave ovacije naših pikadista. Naime svi su ovih dana pratili njihov podvig na Svjetskom kupu PDC-a u Frankfurtu kada su u 1. kolu šokirali prve nositelje Škote za koje su nastupali Gary Anderson i Peter Wright. Neki su novinari tu pobjedu Singapura odmah uvrstili među najveća iznenađenja u povijesti svjetskog kupa. Naime Anderson i Wright su 2. i 3. rangirani igrač na PDC ranking listi, dok je Paul Lim 213, a Harith niti nema ranking. Na kladionicama je koeficijent na pobjedu Singapura protiv Škotske bio 16, što dovoljno govori o omjeru snaga te dvije ekipe.

– Dvije stvari su tu bile bitne. Kada predstavljaš svoju zemlju onda igraš s ponosom i posebnim nabojem. Osim toga utakmice na mali broj legova kao što se igra na svjetskom kupu autsajderima daju šansu da iznenade favorite. Harith i ja dugo igramo zajedno, istina puno više soft tip nego klasični pikado, ali u tom susretu nam se sve posložilo. Ali nakon toga smo pobijedili i Španjolsku koja je također bila favorit, što govori da nije bila u pitanju samo sreća. Ono čime smo se obojica iznenadili je publicitet koji je u pikado svijetu izazvao taj naš podvig, u Singapuru je to bila vijest dana – otkrio je Paul.

SLJEDEĆE GODINE DOLAZIMO NA LJETOVANJE

Paul Lim je u PK Quattro odigrao partiju pikada protiv hrvatskog reprezentativca Alana Ljubića

Predsjednik HPS-a Mate Vukoja gostima je između ostalog poklonio knjigu PIKADO na engleskom jeziku koju je izdao Hrvatski pikado savez za potrebe edukacije pikado trenera na Studijskom centru za izobrazbu trenera pri Kineziološkom fakultetu u Zagrebu. Nakon što su pregledali knjigu uslijedila je neočekivana reakcija.

– Ovo je najbolja stručna knjiga o pikado sportu koju sam ikada vidio! Mislim da je to velika stvar za naš sport da dobijemo educirane trenere pikada koji će imati fakultetske diplome. Ne znam da to postoji još negdje na svijetu, barem ja ne znam za to. Ovo je fantastično – rekao je Harith.

Druženje s dvojicom sjajnih pikadista i još boljih ljudi bilo je iznimno ugodno, a na rastanku je palo i obećanje.

– Paul i ja smo se već dogovorili da sljedeće godine dolazimo u Hrvatsku na ljetovanje. Ovog puta nije bilo vremena za to, ali čuli smo toliko priča o jadranskoj obali i plažama da moramo to doživjeti. U svakom slučaju se nadam da ćemo se još viđati, a ako se ikada zateknete u Singapuru znajte da tamo imate prijatelje koji će vas rado ugostiti – na oproštaju je rekao Harith Lim.

Juniorski prvak Hrvatske Filip Ljubenko je posjet Singapuraca njegovom Pikado klubu Janje iskoristio za fotku s junacima Svjetskog kupa u Frankfurtu