Home » Hrvatska

KUP RH 2017. Određen broj ekipa s pravom nastupa na Završnici kupa

14 travnja 2017 komentiraj vijest

PS Splitsko-dalmatinske županije prednjači sa pet predstavnika u muškoj konkurenciji

Prošle godine Završnica kupa RH održana je u Kaštel Starom

Napisao: Željko Đođo

BROJ EKIPA PO ŽUPANIJSKIM SAVEZIMA S PRAVOM NASTUPA NA ZAVRŠNICI KUPA RH 2017……(pdf)

Treću godinu za redom Pikado savez Splitsko-dalmatinske županije ima pravo na najviše svojih predstavnika na Završnici kupa RH. Zahvaljujući tome što su imali 40 ekipa koje su sudjelovale u županijskom kup natjecanju u muškoj konkurenciji, na Završnicu kupa RH koja će se održati u rujnu ove godine imaju pravo poslati pet svojih ekipa. Nakon njih slijede PS Grada Zagreba i PS Primorsko-goranske županije s po četiri predstavnika.

U ženskoj konkurenciji broj ekipa koje mogu nastupiti na Završnici kupa RH je limitiran na 16, ali zbog pokazatelja iz prethodnih sezona niti ove se za ženske ekipe nije primijenila formula za izračun kao kod muških. Npr. prošle sezone je u kupu sudjelovalo ukupno 29 ženskih ekipa, a na završnici je nastupilo svega 11 ekipa.

Najviše prijavljenih ekipa u ženskoj konkurenciji ima PS Primorsko-goranske županije, ukupno sedam, pa u slučaj da pošalju maksimalni broj ekipa na završnicu teoretski mogu imati čak 11 svojih predstavnika, isto koliko i PS Splitsko-dalmatinske županije.

Ukupno se ove sezone za kup natjecanje prijavilo 286 ekipa iz 14 županijskih saveza (263 muške i 23 ženskih ekipa), a jedino PS Brodsko-posavske županije nije prijavio svoje ekipe.

Pojasnimo i formulu za izračun broja ekipa koju svaki županijski savez ima pravo poslati na završnicu kupa. Uzmimo za primjer PS Splitsko-dalmatinske županije koji ima 40 muških ekipa u kupu. Taj se broj podijeli s ukupnim brojem ekipa koje su prijavljene za kup (263) te pomnoži s brojem ekipa koje mogu nastupiti na završnici (32). Dobiveni broj (4,9) se zaokružuje na najbliži cijeli broj te se tako dobije da Splićani imaju pravo na 5 predstavnika.

Završnica kupa će se odigrati zajedno s prvim HPS mastersom sljedeće sezone (2017/18.), dakle u rujnu 2017. godine. Budući su posljednji osvajači kupa bile ekipe iz PS Grada Zagreba, Next-Meradog kod seniorki i Janje Alfa Team kod seniora, oni će imati prednost pri dobivanju domaćinstva završnice kupa i prvog HPS mastersa (naravno, ukoliko budu poslali prijavu na Natječaj za domaćinstvo turnira u sezoni 2017/18. koji će uskoro biti objavljen).

Posljednji rok županijskim savezima za prijavu ekipa koje su izborile pravo nastupa na Završnici kupa RH će biti 4. rujna 2017. (a ne 26. lipnja 2017. kako je bilo prvotno objavljeno).