Baner

Hrvatski pikado savez

(tekst je ažuriran u ožujku 2016. godine)

Od kada Savez postoji?
Pikado je u Hrvatskoj službeno nazočan od 1992. godine kada je osnovan Hrvatski savez kompaktnih sportova (HSKS) u okviru kojega je djelovao i pikado sport. Pod tim nazivom djeluje do 30. kolovoza 1999. godine, kada se pikado odvojio te je osnovan Hrvatski pikado savez (HPS) koji je registriran kao sportska udruga.

Status Saveza u HOO-u

HPS je 21. prosinca 2005. godine primljen u članstvo Hrvatskog olimpijskog odbora kao pridruženi član i od tada redovito sudjeluje u svim aktivnostima krovne sportske organizacije u državi i nalazi se u njezinim programima. Jedini razlog zašto smo još uvijek u statusu pridruženog člana je taj što naša svjetska federacija, International Dart Federation, još uvijek nije ušla u članstvo SportAccorda, općeg udruženja međunarodnih sportskih saveza.

Koliko sportaša i klubova je učlanjeno u Savez?
Brojke iz sezone 2015/16.:
Broj registriranih igrača: 2.544
Broj registriranih klubova: 180
Broj ekipa koje se natječu: 382
Registar članova HPS-a u ožujku 2016. godine brojio je 195 članova od čega je 180 pikado klubova te 15 županijskih pikado saveza.

Registrirani županijski savezi (15):
– Istarski pikado savez
– Pikado savez Brodsko-posavske županije
– Pikado savez Dubrovačko-neretvanske županije
– Pikado savez Grada Zagreba
– Pikado savez Karlovačke županije
– Pikado savez Koprivničko-križevačke županije
– Pikado savez Krapinsko-zagorske županije
– Pikado savez Primorsko-goranske županije
– Pikado savez Splitsko-dalmatinske županije
– Pikado savez Šibensko-kninske županije
– Pikado savez Varaždinske županije
– Pikado savez Vukovarsko-srijemske županije
– Pikado savez Zadarske županije
– Pikado savez Zagrebačke županije
– Zajednica pikado klubova Sisačko-moslavačke županije

Stalni rast broja igrača
U sezoni 2004/05. HPS je imao 1.182 registrirana igrača, odnosno 188 ekipa koje su se natjecale u 8 županijskih pikado saveza. Te su brojke iz godine u godinu u stalnom rastu, a trenutačno je u Hrvatskoj registrirano 2.544 igrača, odnosno 382 ekipe u 15 županijskih saveza.

Sustav natjecanja
Hrvatski pikado savez svake sezone organizira državna prvenstva u ekipnoj i pojedinačnoj konkurenciji, završnicu kupa RH te nacionalnu Masters seriju. Na žalost još uvijek nemamo nacionalnu pikado ligu iz dva glavna razloga – zbog slabog financijskog stanja klubova koji nisu u mogućnosti putovati po cijeloj Hrvatskoj, te zato što su naši sportaši amateri koji su zaposleni i od kojih mnogi rade vikendom.
Stoga u spomenutih 15 regionalnih pikado saveza imamo organizirane županijske lige kroz koje svake sezone najbolje ekipe izbore nastup na Ekipnom prvenstvu Hrvatske na kojemu se bore za titule državnih prvaka. Isto tako se organiziraju županijska kup natjecanja kroz koje se ekipe plasiraju na završnicu kupa RH na kojoj se bore za naslov pobjednika kupa.
U županijskim pikado savezima organizirana su ligaška natjecanja u tri lige (Prva, Druga i Treća liga) u muškoj konkurenciji, a najveći savezi imaju i zasebnu žensku ligu. Za primjer ćemo uzeti Pikado savez Grada Zagreba u okviru kojega se ove sezone (2015/16.) u Prvoj ligi natječe 15 ekipa, u Drugoj ligi 20 ekipa u dvije skupine, u Trećoj ligi 30 ekipa u tri skupine te Ženska liga sa 6 ekipa. Ukupno se u PSGZ natjecalo 71 ekipa, odnosno 450 igrača u okviru tih ekipa.
Ekipno PH je najmasovnije natjecanje u kalendaru HPS-a, npr. prošle godine održano je od 15. do 17. travnja 2015. u Velikoj Gorici gdje se okupilo 650 pikadista iz cijele Hrvatske. Nastupilo je ukupno 96 ekipa koje su pravo nastupa na Ekipnom PH morale izboriti kroz ligaška natjecanja u svojim županijskim savezima.

Detalj s Ekipnog PH 2013. u Senju

Pojedinačno PH traje dva dana pri čemu se prvog dana igraju discipline Cricket i parovi za seniore te juniorsko PH, dok je drugog dana na rasporedu elitna disciplina 501 xx čiji se pobjednici smatraju prvacima Hrvatske. Na pojedinačnom PH u elitnoj disciplini 501 xx mogu nastupiti po 24 igrača u svakoj od tri seniorske kategorije, odnosno 12 igračica kod seniorki, dakle ukupno 84 igrača. Pravo nastupa na pojedinačnom PH igrači ostvaruju temeljem plasmana u ukupnom poretku Masters lista HPS-a te kroz dodatne kvalifikacije.
Završnica kupa RH se održava u lipnju, a na njoj mogu nastupiti maksimalno 32 ekipe koje su pravo nastupa na završnici izborile kroz kup natjecanja u svojim županijskim savezima. Npr. prošle sezone je u kupu RH u 15 županijskih saveza sudjelovalo ukupno 268 ekipa (245 muških i 23 ženske ekipe).
Masters serija HPS-a sastoji se od 4 turnira tijekom sezone koji se održavaju širom Hrvatske, a igrači na osnovu svojih rezultata sakupljaju bodove za Masters listu koja je izlučna za plasman na pojedinačno PH. Npr. ove sezone (2015/16.) je na svakom od četiri turnira u prosjeku nastupilo 190 igrača, a ukupno je u Masters seriji sudjelovalo 420 igrača.

Međunarodna natjecanja
Hrvatski pikado savez je punopravni član Međunarodne pikado federacije (IDF – International Dart Federation) od 8. lipnja 2007. godine. Puno dulje, od 15. veljače 1999. godine, HPS je punopravni član Europske pikado unije (EDU – European Dart Union). Svi igrači koji posjeduju iskaznicu HPS-a ostvaruju pravo sudjelovanja na svim natjecanjima u organizaciji IDF-a i EDU-a.
Svjetska prvenstva organizira IDF, a održavaju se svake neparne godine. Povijesno prvo SP u organizaciji IDF-a držano je u lipnju 2009. i to u Zadru uz sudjelovanje oko 3.000 pikadista s tri kontinenta – Europe, Sjeverne Amerike i Azije. Drugo SP održano je 2011. u Benidormu (Španjolska), treće 2013. u Šangaju te četvrto 2015. godine u Poreču.
Svjetski kup također organizira IDF, a prvo izdanje održano je u prosincu 2010. u Šangaju uz domaćinstvo Kineskog pikado saveza (China Dart Association). Održava se svake godine.
Europska prvenstva organizira Europska pikado unija i to svake godine. Hrvatski pikado savez je od 1999. kada je ušao u članstvo EDU-a čak tri puta bio domaćin EP-a: 2001. u Poreču, 2006. u Umagu i 2009. u Zadru (zajedno sa SP-om).
Europska Masters serija (EDU Ranking) sastoji se od 3 turnira tijekom sezone u različitim europskim gradovima, a također je organizira EDU. Igrači na osnovu svojih rezultata sakupljaju bodove za EDU listu te se na kraju sezone proglašavaju ukupni pobjednici Europske masters serije.

Najveći rezultatski uspjesi
Pikado je jedan od najtrofejnijih hrvatskih sportova uopće. Od 1999. godine, kada je HPS ušao u članstvo Europske pikado unije, naši su sportaši osvojili čak 86 medalja na najvećim međunarodnim natjecanjima. Dakle u 17 godina (1999-2015.) osvojeno je 86 medalja.
– 14 medalja na svjetskim prvenstvima (7 zlato, 4 srebro, 3 bronca)
– 56 medalja na europskim prvenstvima (27 zlato, 17 srebro, 12 bronca)
– 5 medalja na svjetskim kupovima (1 zlato, 3 srebro, 1 bronca)
– 11 medalja na europskim kupovima (4 zlato, 3 srebro, 4 bronca)
Naši su sportaši bili posebno uspješni u posljednjih sedam godina, od 2009. do 2015., a u tom je periodu osvojeno čak 58 medalja, ili 8,3 medalja po godini. Pri tome je osvojeno čak 28 zlatnih medalja, uz još po 15 srebrnih i brončanih.
Pregled svih važnijih rezultata hrvatskih pikadista možete pogledati ovdje (link).

Najistaknutiji sportaši
Boris Krčmar spada među najveće svjetske zvijezde elektroničkog pikada. 37-godišnji Zagrepčanin je osvojio naslov svjetskog prvaka u pojedinačnoj konkurenciji na sva četiri do sada održana SP-a, a uz to ima četiri naslova europskog prvaka i jedan doprvaka. U svojoj bogatoj riznici je u proteklih 9 godina (2007-2015.) sakupio nevjerojatne 34 medalje na najvećim međunarodnim natjecanjima u organizaciji IDF-a i EDU-a (na SP, EP, svjetskim kupovima i eurokupovima). Od toga su čak 23 zlatnog sjaja, uz 8 srebrnih i 3 brončane.
Od njegove pojave naša muška reprezentacija potpuno dominira europskom scenom kada je u pitanju elektronički pikado. Naime Streloviti, kako glasi nadimak naše reprezentacije, su na posljednjih devet europskih prvenstava (od 2007. godine) svaki put nastupili u finalu pri čemu su osvojili šest naslova europskih prvaka uz još tri titule viceprvaka.
Uz sve spomenuto treba spomenuti i da je Krčmar tri puta bio klupski prvak Europe (jednom s ekipom Varaždin i dva puta s Janje Alfa Team), dva puta ukupni pobjednik Europske Masters serije (EDU Ranking), šesterostruki je prvak Hrvatske u pojedinačnoj konkurenciji, sedmerostruki ukupni pobjednik Masters serije HPS-a…
Uz Krčmara okosnicu reprezentacije danas čine iskusni veterani Vladimir Lešić i Zdravko Antunović, dok je nadolazeća zvijezda Alan Ljubić.
Treba spomenuti i velikane poput Krešimira Kranjčine koji je u 90-ima kada se pikado tek pojavio na ovim prostorima bio ono što je danas Boris Krčmar, ili Riječanina Gorana Protegu koji je bio prvak Europe u pojedinačnoj konkurenciji 2006. godine. Veliki obol uspjesima reprezentaciju u prethodnim godinama uz njih su dali još Vlado Deščak, Igor Šestan, Tonči Restović, Ivan Bilela… Spominjanje zaslužuje i Riječanin Marinko Lovrić, vlasnik svjetskog rekorda u brzinskom pikadu (disciplina Run & Gun).
Hrvatska ima i sjajne pikadistice. Maja Ćužić je bila europska prvakinja 2004. u Hamburgu i tada je bila bez premca najbolja igračica elektroničkog pikada na svijetu. Zajedno s Tanjom Perić i Ivanom Čavar predvodila je žensku reprezentaciju koja je 2002. i 2004. osvojila zlatne medalje na EP, te broncu 2005. godine.
Od današnjih djevojaka treba spomenuti Vlatku Lešić koja je vrlo mlada dosegnula visoku europsku razinu jer je još u sezoni 2008/09., kada je imala svega 20 godina, bila ukupna pobjednica europske Masters serije (EDU Ranking), i od tada je kontinuirano pri vrhu europske kvalitete.
Posebno smo ponosni na činjenicu da imamo odličnu generaciju mladih igrača pred kojima je sjajna budućnost. Tako se juniorska reprezentacija Hrvatske prošle godine u Poreču okitila naslovom viceprvaka svijeta, dok su na EP osvojili broncu. Našu su selekciju predvodili briljantni Luka Jovanović iz Lovrana koji je uz to dodao srebro sa EP i broncu sa SP u pojedinačnoj konkurenciji, te Josip Ljubas iz Kaštela, svjetski prvak u uzrastu do 15 godina starosti iz 2011. godine. Svoj su obol uspjehu juniorske reprezentacije dali još Dominik Grbac, Stjepan Kranjčina, Filip Ljubenko, Josipa Spahija i Leonora Vilanci, uz voditelja Krešu Kranjčinu.

Nagrade i priznanja
U izboru HOO-a za najuspješnije pojedince i ekipe u 2010. godini pikado je imao čak tri nominacije u četiri najvažnije kategorije: Boris Krčmar bio je nominiran u izboru za najboljeg sportaša, muška pikado reprezentacija za najuspješniju mušku ekipu i ženska pikado reprezentacija za najuspješniju žensku ekipu. U izboru HOO-a za 2009. godinu također su bili nominirani Boris Krčmar i muška pikado reprezentacija.
Ženska pikado reprezentacija je u izboru Sportskih novosti za žensku ekipu 2004. godine osvojila sjajno 5. mjesto.

Važni projekti

.
Stručni studij za trenere pikada
Hrvatski pikado savez je 2012. godine napravio povijesni iskorak za pikado sport kada je otvorena mogućnost edukacije za trenera pikada na Studijskom centru za izobrazbu trenera (SCIT) pri Kineziološkim fakultetom (KIF) u Zagrebu. Riječ je o dodiplomskom stručnom studiju za stjecanje više stručne spreme, a oni koji ga završe stječu naziv Stručni prvostupnik (baccalaureus) trenerske struke iz pikada. Studij traje tri godine, odnosno šest semestara, a polaznici koji uspješno savladaju program stječu 180 ECTS bodova koji su međunarodni priznati.
U akademskoj godini 2012/13. je upisano prvih šestero polaznika koji ove godine trebaju završiti studij. Oni će biti prvi akademski obrazovani treneri pikada na svijetu jer nam nije poznato da još negdje postoji sveučilišni program koji nudi mogućnost stjecanja naziva višeg sportskog trenera za pikado.
U prosincu 2015. godine HPS je potpisao Sporazum o poslovnoj i znanstveno-stručnoj suradnji s Kineziološkim fakultetom u Splitu kojim će uskoro biti omogućeno online studiranje polaznicima iz cijelog svijeta jer će program uz hrvatski biti i na engleskom jeziku.

Izdavanje knjige PIKADO
U lipnju 2014. godine Hrvatski pikado savez je izdao knjigu PIKADO u kojoj je na jednom mjestu sažeto svekoliko znanje o pikado sportu. To je prva uopće knjiga o pikadu koja je rađena na znanstvenim i istraživačkim osnovama i u kojoj je napravljena kineziološka i antropološka analiza pikada. Skupina autora, među kojima su i profesori s Kineziološkog fakulteta u Zagrebu, napravila je jedinstveno djelo u kojemu se u ukupno sedam poglavlja obrađuju svi važni aspekti pikada na način na koji nikada prije nije napravljen. Poglavlja su: Povijesni razvoj pikada, Strukturalna analiza, Definicije osnovnih pojmova i sustav natjecanja, Kineziološka analiza pikada kao sportske aktivnosti, Antropološka analiza igrača pikada, Psihologija sporta i Kondicijski trening u pikadu.
Knjiga svima koji se zainteresiraju za bavljenje pikadom omogućava lakše i efikasnije svladavanje brojnih prepreka koje će im se neminovno naći na putu. Odnosno da napreduju puno brže i s puno manje potrošene energije nego stotine i tisuće igrača prije njih koji su morali učiti iz vlastitih pogrešaka jer drugog načina nije bilo. U knjizi se mogu pronaći odgovori na brojna pitanja koja muče sve one koji igraju pikado, bilo da je riječ o početnicima koji su prvi put primili strelicu u ruke, ili o iskusnim igračima i profesionalcima.
U lipnju 2015. objavljeno je izdanje na engleskom jeziku, a upravo se dovršavaju izdanja na njemačkom i talijanskom jeziku.

Organizacija međunarodnih natjecanja
Hrvatski pikado savez posebno se ističe po svojim organizacijskim sposobnostima i u tom je segmentu među vodećima u Europi. U suradnji sa svojim glavnim sponzorom, tvrtkom CYBERDINE d.o.o. iz Zagreba, HPS je do sada bio domaćin i organizator za čak pet velikih međunarodnih natjecanja pod okriljem EDU-a i IDF-a:
2001. Europsko prvenstvo u Poreču
2006. Europsko prvenstvo u Umagu
2009. Svjetsko i Europsko prvenstvo u Zadru
2014. Europsko prvenstvo u Poreču
2015. Svjetsko i Europsko prvenstvo u Poreču
Tome treba dodati da će se ovog proljeća treću godinu za redom EP održati u Poreču, i to u Sportskoj dvorani Žatika od 4. do 10. lipnja. HPS također svake godine organizira National EDU Ranking, međunarodni turnir za igrače iz cijele Europe, a ove godine će se održati u Slavonskom Brodu 6. svibnja.

Projekt “1.000 aparata u 1.000 škola”
Potaknuti programom HOO-a za potporu sportašima mlađih dobnih kategorija, HPS je pokrenuo akciju pod nazivom “1.000 aparata u 1.000 škola” za što smo dobili Potporu Agencije za odgoj i obrazovanje RH. Do sada je školama donirano desetak pikado aparata, a akcija je u tijeku.

Časopis Pikado
Od siječnja 2003. HPS izdaje svoje službeno glasilo, časopis Pikado koji izlazi dvomjesečno. Časopis reprezentativnog izgleda tiska se u 2.000 primjeraka i zahvaljujući sponzorima besplatno šalje svim županijskim pikado savezima i klubovima te na adrese svih meritornih sportskih institucija poput HOO-a, ZŠS-a, itd. Trenutačno zbog nedostatka financijskih sredstava, časopis ne izlazi.

Prijenosi natjecanja uživo na internetu
Od travnja 2007. godine zahvaljujući tvrtki CYBERDINE, glavnom sponzoru HPS-a, svi važniji pikado turniri u Hrvatskoj i Europi mogu se pratiti uživo putem interneta. Prijenosi se mogu pratiti na službenoj web stranici EDU-a (www.edu-dart.eu) te na web stranici HPS-a (www.hps-dart.hr).

Pomoć u organiziranju susreta umirovljenika, natjecanja slijepih i sl.
Hrvatski pikado savez redovito potpomaže posudbama aparata i opreme te u pomoći stručnih osoba u organiziranju i provedi natjecanja organizacijama poput udruga umirovljenika, udruga slijepih i gluhih i slično.

Copyright © 2024 Hrvatski Pikado Savez. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates
 

We use cookies on our website. Some of them are essential for the operation of the site, while others help us to improve this site and the user experience (tracking cookies). You can decide for yourself whether you want to allow cookies or not. Please note that if you reject them, you may not be able to use all the functionalities of the site.