Baner

I OPET MARINA LETICA I BORIS KRČMAR

Sarah Connor usprkos svim vratolomijama, akcijama i strahovima ipak je bila sretna. Ona se borila protiv samo jednog Terminatora a danas su na hrvatskoj pikado sceni takva dva, Marina Letica i Boris Krčmar.

Šalu na stranu ali ovo što ove sezone navedeni dvojac prikazuje polako pomiče granice realnosti. Zar oni nemaju slab dan, sat, minutu ili barem slab trenutak na izlazu? Prema dosadašnjem dijelu sezone, nemaju. Netko tko ne poznaje situaciju u hrvatskom elektronskom pikadu mogao bi pomisliti da je konkurencija preslaba ali i to je daleko od istine jer je Hrvatska puna izuzetnih igračica i igrača, od pobjednika ekipnog i pojedinačnog prvenstva Europe, pobjednika EDU rankinga, osvajača brojnih turnira kako u Hrvatskoj tako i diljem Europe.

Dakle, može se samo nakloniti do poda i čestitati na njihovim savršenim rezultatima ove sezone a dojam je da što je konkurencija jača i njih dvoje imaju sve veći motiv.

I Marina Letica i Boris Krčmar osvojili su sve tri discipline (cricket, 501DO/MO i parovi) u kojima su nastupili, isto kao i na prošlom mastersu u Splitu te su dodatno povećali svoje vodstvo u ukupnom poretku državne masters serije.

Hvala Istrijanima

Fažana i Istarski pikado savez bili su domaćini trećeg ovosezonskog masters turnira. Istrijani su se svojski potrudili kako bi ugodili hrvatskim pikadistima i možemo im se samo zahvaliti na vrhunskom gostoprimstvu. Dvorana, usprkos hladnoći, od ranog jutra ugodna za igru, smještaj  u samoj blizini dvorane, ponuda hrane i pića po povoljnim cijenama. Ali..... ali sve to nije bilo dovoljno da se na sjeverozapadu Hrvatske nađe više od 100 natjecatelja. Iako je u prijašnjim sezonama treći masters znao biti prevaga u utrci za masters bodove i konačnu listu, ovoga puta će odluka o konačnim sudionicima pojedinačnog prvenstva Hrvatske ostati prolongirana za posljednji masters koji će se, prema najavama, održati u Županji. Dva su velika razloga slabije posjećenosti. Prvi su jako loše vremenske (ne)prilike od kiše, magle i snijega koje su dobar dio pikadista zaustavile na putu prema Fažani. Drugi razlog nam je svima dobro poznat a to su liječničke potvrde te se dio natjecatelja nije niti mogao prijaviti na turnir jer nisu napravili liječnički pregled a shodno tome i nisu mogli nastupiti na turniru. Stoga je za pohvalu mala ali izuzetno jaka družina sa samog juga Hrvatske (Dubrovačko neretvanska županija: Romeo Grbavac, Danijel Kužić i Petar Karlić) od kojih su neki prevalili i preko 700 km u jednom smjeru kako bi nastupili na ovom mastersu.

Marina Letica osigurala pobjedu u masters seriji

Marina Letica je osigurala naslov pobjednice masters serije za sezonu 2017/18, dok Borisa Krčmara od istog naslova dijeli samo teoretska mogućnost da ne nastupi na zadnjem turniru a Ivica Cavrić (zaostaje 135,5 bodova) osvoji barem dvije discipline ili da u sve tri bude pri vrhu. Iza vodećeg dvojca nalaze se Dragutin Pečnjak i Dean Biškupić ali im ozbiljno mogu zaprijetiti Mišo Stanković, Vladimir Lešić i Romeo Grbavac ukoliko na zadnjem mastersu ostvare zapažene rezultate.

Kod dama je Marina Letica neprikosnovena na prvom mjestu a sljedi je Josipa Krželj sa prednošću od 63 boda ispred Hane Jurjako. Četvrto mjesto koje trenutno drži Nina Rašić (nije nastupila u Fažani) je potpuno otvoreno jer se u svega sedam bodova nalaze Sandra Ivić i Iva Ćustović.

 NBA Marina

Košarkaškim rječnikom rečeno, Marina je ostvarila triple-triple učinak na dosadašnjim mastersima. Tri turnira, tri discipline i devet naslova za Marinu Leticu. Još kad se tome doda da pri tom nije osjetila draž lijeve strane, možemo se samo pitati gdje su joj granice. Pomalo sam ostao bez pitanja za našu najbolju igračicu, smogao sam samo snage pitati: "Marina, jel' opet ponavljamo?"

Marina kratko, uz osmjeh:"Ponavljamo, ponavljanje je majka znanja." Dakle Marina ponavlja, Marina zna. Bravo za još jedan odlično odrađen turnir i nova tri naslova.

U cricketu je do finala turnira stigla Iva Ćustović i to preko Sandre Ivić kojoj se tako Iva revanširala za poraz na desnoj strani. Dakle, sve tri medalje za igračice PK Janje. Josipa Krželj je ostala bez odličja, na četvrtom mjestu.

Josipa Krželj je potvrdila da je trenutno uz Marinu Leticu u najboljoj formi a to je i dokazala novim finalom u disciplini 501MO. Njih dvije su se našle u finalu desne strane nakon kojeg je Josipa morala na lijevu stranu i tamo dočekala Zoricu Beslać. Izgleda da kako sezona odmiče Zorica Beslać ulazi u formu. Na prvom mastersu nije nastupila, na drugom je pomalo podbacila a sad se u sve tri discipline našla među prvih pet. Za ulaz u finale lijeve strane Zorica Beslać je morala savladati Sandru Ivić i Ivu Ćustović a nakon poraza od Josipe Krželj morala se zadovoljiti trećim mjestom ali i prvom medaljom ove sezone na državnim mastersima.

Samo finale između Letice i Krželj je bilo poprilično zanimljivo ali kao i svaki put ove sezone Marina je izašla uzdignutih ruku. Čak je u oba seta Josipa imala šansu gađati izlaz (prvi set sa 60, jedna strijela; a u drugom je prebacila izlaz sa 55) ali je na šansi i ostalo.

Parovi su i treći put ove sezone pripali istoj kombinaciji, Marina Letica-Hana Jurjako. Iako je i ovoga puta Marina bila ta koja je vukla ništa slabije nije igrala niti Hana a kad je tako onda su protivnicama šanse minimalne. Bez većih problema njih dvije su preko para Krželj-Tešija stigle do finala desne strane gdje su odmjerile snage protiv klupskih kolegica Sandre Ivić i Ive Ćustović te i njih poslale u repesaž. Ivić i Ćustović se nakon obračuna sa Krželj-Tešija vraćaju u finale glavnog turnira ali to je bilo sve što su uspjele jer je Iva Ćustović pomalo iscrpljena od cjelodnevnog igranja (i najboljih rezultata ove sezone) malo posustala što su Marina i Hana iskoristile te uzele i treći ovosezonski naslov u parovima. Četvrto mjesto osvojile su Marijana Pucek i Kristina Cebin.

Najveselija među osvajačicama medalja bila je Hana Jurjako koja se dočepala mikrofona i otpjevala par stihova čime je dokazala da ima još talenata.

Boris Krčmar - najjači kad je najteže

cricket muški, pečnjak- krčmar-cavrić2.JPGPrije bilo kakve smisle rečenice o svjetskoj veličini kao što je Boro Krčmar, citirati ću njegovog suigrača Mišu Stankovića:

"On je stroj. Neuništiv. Dok smo se mi u jaknama smrzavali ispred dvorane, on izlazi u kratkim rukavima, popije piće, pojede nešto, vrati se na crtu i razvaljuje. Svi mi imamo odličnih setova, odličnih serija, odličnih partija ali on to radi stalno. I ne prestaje. Baciš li  samo jednu slabiju ruku, Boro to kažnjava bez pardona. Boro je k'o ajkula, kad namiriše krv melje bez imalo osjećaja. Izvanredan je."

Ovoga puta Boris Krčmar je odigrao malo drugačiji turnir. Ni jednu od tri discipline nije prošao neokrznut (čitaj bez poraza) ali je na kraju slavio u sve tri. Krenimo redom.

Davno okrunjeni kralj cricketa u Hrvata, Boris Krčmar, do finala cricketa je došao preko lijeve strane na koju ga je poslao prekaljeni Ivica Cavrić, ovogodišnje veliko pojačanje Posejdona. Nakon velike pobjede Cavrić je malo popustio u finalu desne strane gdje je od njega bio bolji dojučerašnji klupski kolega Dragutin Pečnjak. Pečnjak je od početka do finala igrao vrlo sigurno a porazio je Igora Vlaha, Tina Babića, Romea Grbavca, Mladena Carića i konačno Ivicu Cavrića.

Prelaskom na lijevu stranu, Krčmar prvo rješava Deana Biškupića a zatim i Mišu Stankovića. Moj najrječitiji sugovornik na ovom mastersu bio je upravo navedeni Mišo Stanković. Stankovića je na lijevu stranu bacio Krčmar a na četvrtom mjestu ga je ostavio opet Krčmar. Bad luck.

Mišo Stanković:"Pa od početka moje kratke karijere (nepune četiri godine, op.a.) uvijek je Boro tu negdje u blizini. Na jednom lokalnom turniru humanitarnog karaktera ja sam slovio za prvog favorita. U prvom kolu me dopalo igrati s nekim velikim, jakim frajerom. Stane on na crtu, baci 180 a ja se u čudu pitam pobogu odkud je ovaj. Naravno to je bio Boro s kojim danas igram u istoj ekipi."

Finale lijeve strane cricketa i novi ogled Cavrića i Krčmara. Uzbudljivo, napeto i neizvjesno do trenutka dekoncentracije Ivice Cavrića koji da nisam sam vidio ne bih vjerovao da se dogodio. Cavrić ima malu prednost u bodovima ali i otvoren bull, dok Krčmar ima otvoren 15. Zadnja strijela Ivice Cavrića treba ići u 15 kako bi povećao prednost i dodatno zakomplicirao meč ali strijela ide u 16! Da, u 16, na suprotnu stranu ploče!!! Eto, toliko o tome kako je pikado jednostavan sport. Trenutak nepažnje, želje, respekta ili ranije pripremljene taktike dogodio se Cavriću u najnezgodnijem trenutku. Igračini koja iza sebe ima toliko godina, iskustva i vrhunskih rezultata. Šteta za Cavrića a Boro uredno stavlja plavi bull, crveni bull i 3x15 te završava partiju i odlazi u finale, na megdan Pečnjaku.

Dragutin Pečnjak je u finalu u laganoj prednosti jer Krčmaru trebaju dvije pobjede ali Boro je nazaustavljiv. Cricket je ipak njegova omiljena disciplina pa iako je i Pečnjak igrao vrhunski, nije bilo dovoljno. Krčmar uskoro nanosi prvi poraz Pečnjaku a još je i sigurniji u konačnom ogledu. Treća ovosezonska titula u cricketu za Boru Krčmara.

 U finalu desne strane elitne discipline 501DO sučeljavaju se Boris Krčmar i Petar Karlić. Ako netko do sada nije upoznao 25-to godišnjeg igrača PK Ragusa iz Dubrovnika neka zapamti dobro ovo ime. Mladić iz Dubrovnika koji rijetko igra i turnire u vlastitoj županiji uputio se na svoj prvi državni masters ove sezone i najavio velike stvari. Netipično odjeven za pikadista, košulja i lagani pulover, plijenio je elegancijom svojeg stila a koliko je ubojit bio govori i podatak da je na svom putu do finala desne strane pobjedio Dina Strizića, Tina Babića, Mladena Carića i Ivicu Vuletića. Donji dio ždrijeba kojeg je morao proći Krčmar bio je prepun klasnih igrača, svi su se reprezentativci (Cavrić, Biškupić, Krčmar, Pečnjak) našli u istoj polovici pa je bilo jasno da će i lijeva strana vrlo brzo postati vrlo trnovit put. Vjerojatno je Dragutin Pečnjak pomislio da se netko s njim šali jer su mu redom dolazili Romeo Grbavac, Mišo Stanković, Ivica Cavrić a kad je sve to Pero prošao za nagradu je u polufinalu desne strane naletio na Krčmara. Ta je prepreka bila previsoka i Pečnjak seli na lijevu stranu gdje su se već nalazili Grbavac, Babić, Brzić, Buterin, Biškupić, Kužić, Ljubenko, Vuletić, Stanković, Carić, Cavrić, Domitrović... U finalu desne strane Krčmar bolji od Karlića koji čeka rasplet ovog poprilično zamršenog klupka. To sito i rešeto prolaze Cavrić (preko TinaBabića, Deana Biškupića i Ivice Vuletića) i Mladen Carić (preko Miše Stankovića, Antonia Domitrovića i Dragutina Pečnjaka).

Mladen Carić, splitski Hvaranin, član PK Posejdon, također je odigrao najbolji turnir sezone. Na prošla dva mastersa nije bio bolji od 13-tog mjesta ali je zato u Fažani dočekao svojih pet minuta. Peto mjesto u cricketu, četvrto u 501DO te sedmo u parovima dokaz su da se i na njega treba najozbiljnije računati u nastavku sezone. Šteta da je u sve tri discipline ostao korak do medalje jer bi to bila prava nagrada za odličan nastup. Biti će još šanse. Inače Mladen Carić će za sebe reči: "Iako sam relativno dugo u pikadu nikad nisam napravio onaj pravi iskorak prema vrhu. Ove sezone mi se dosta toga posložilo i igram najkvalitetnije u karijeri. Nemam nikakve posebne ciljeve osim da budem zadovoljan sa svojom igrom a ako to bude dovoljno za bilo kakav dobar rezultat to mi je samo bonus i još veća motivacija za dalje. Što se pikada tiče, volim ga igrati, pričati, čitati i slušati o njemu a u samoj igri jednostavno uživam."

 Kako ste mogli i zaključiti, Ivica Cavrić je savladao Mladena Carića i ušao u finale lijeve strane. U okršaju za ulazak u finale turnira iskusni Cavrić je bio bolji i od Petra Karlića te izborio novu priliku protiv Krčmara.

Strašno finale. Cavrić igra savršeno, Krčmar na početku nije u najboljem izdanju. Ivica Cavrić pokazuje zašto je prošle sezone bio najbolji igrač EDU rankinga i nanosi Krčmaru prvi poraz u disciplini 501DO. Što je presudilo finale? Zašto je Krčmar još jednom bio bolji od svojeg reprezentativnog kolege? Posljednji set koji je Cavrić dobio završio je izlazom na 2x1. Prije toga je nakon kolosalne igre (140, 180, 140) Ivica Cavrić promašio devet strijela za redom na izlazu. Možda mu je to poremetilo ritam a Krčmaru dalo vremena za koncentraciju jer nakon toga Cavrić samo malo, ali dovoljno, pada u igri a Krčmaru igra svakom bačenom strelicom raste do konačnog trijumfa, trećeg u ovoj sezoni u disciplini 501DO.1.kategorija, cavrić-krčmar-karlić2.JPG

Svoj (još jedan) trijumfalni pohod Krčmar je završio u parovima sa partnerom Mišom Stankovićem. Dva najbolja para u Hrvatskoj (Krčmar/Stanković i Pečnjak/Cavrić) još su se jednom sastali u finalu ove discipline. Prije glavnog finala našli su se u finalu desne strane gdje su bili bolji Pečnjak i Cavrić a Krčmar i Stanković su morali u finale strane poraženih. Do finala lijeve strane probila se kombinacija Danijel Kužić i Petar Karlić koji su netom prije toga na četvrtom mjestu ostavili Romea Grbavca i Tina Babića. Krčmar i Stanković željni uzvrata protiv Pečnjaka i Cavrića rješavaju Karlića i Kužića (koji drugi masters za redom uzima broncu u parovima) i vraćaju se u glavno finale.

Finale za sladokusce. Četiri majstora. Nesmiješ trepnuti da ne propustiš neku od "bolesnih" serija kojih su nam pregršt ponudili Cavrić, Pečnjak, Stanković i Krčmar.

Nekad je, po mišljenju nogometnih stručnjaka, najlakši posao na svijetu imao selektor nogometne reprezentacije Brazila. Koga god staviš na teren taj osvoji naslov svjetskog prvaka. Meni se činilo da je još lakše biti Krčmarov partner u parovima. A onda me Mišo Stanković potpuno razuvjerio, prvo igrom a onda i objašnjenjem: "Misliš da je lako s njim igrati u paru? Pa, varaš se. To sam i ja mislio. Kad smo prvi put igrali zajedno želio sam samo stavljati po tri strijele u čisti broj a on je trebao odrađivati ostalo. E baš tada počneš promašivati. Zablokiraš ga na izlazu. Onda ti postane presing jer znaš da si zasr... Tada se počneš truditi ali od želje i treme ide još gore. Zato ja pokušavam igrati što bolje mogu i ne misliti ni s kim sam ni protiv koga sam na crti."

A da je Mišo Stanković popuno u pravu vidjeli smo upravo u finalu, u dva seta za redom. U jednom trenutku činilo se da će Stanković (četvrta staza) zablokirati Krčmara na izlazu ali bilo je kao u filmu "Tko to tamo peva?", desilo se "vozi Miškoooo" i izlaz sa 106 (20+3x18+2x16) a zatim i otvaranje sljedećeg seta sa 180 te završetak na 2x8. Bravo Mišo.

Zadnji set finala zaključio je Krčmar na posve netipičan način na 3x2 nakon što je propustio 2x9 i 3x3 ali taj set je zaintrigirao dosta velik broj promatrača jer je Pečnjak imao mogućnost namjestiti i gađati izlaz ali se odlučio pokušati blokirati Krčmara što mu nije uspjelo, ostao je na 24. Dovoljno da Krčmar dobije šansu koju nije propustio.

Cijeli muški turnir, sve tri discipline, iznjedrio je nekoliko lica za koja se nadam da će i ubuduće biti prisutna u vrhu hrvatskog pikada. Nije ih zgoreg ponoviti: Petar Karlić (7.mjesto cricket, 3.mjesto 501DO, 3.mjesto parovi), Mladen Carić, Mišo Stanković. Antonio Domitrović se polako vraća, Ivica Vuletić je još uvijek pri samom vrhu, Romeo Grbavac je malo podbacio ali jedva čeka sljedeći masters.....

Pomalo me intrigirao vrlo brzi uspon bivšeg košarkaša Miše Stankovića pa sam ga zamolio da nam se predstavi malo detaljnije.

Mišo Stanković: "Nakon što sam zbog teške ozljede koljena morao prekinuti s košarkom, ni sam nisam znao kud sa sobom jer mi je sport jednostavno u krvi. S pikadom sam kliknuo na prvu. Krenuo sam u lokalnom bircu a zatim postajem član PK Amadeus. Osvojio sam županijsku "C" kategoriju a potom sam uzeo i naslov na državnom prevnstvu u istoj kategoriji. Nakon toga prelazim u ekipu Jegerbar Budaševo u kojoj igram sa Antoniom Domitrovićem a solidan uspjeh zabilježili smo na posljednjem ekipnom državnom prvenstvu gdje smo bili peti. Po završetku državnog prvenstva u Matuljima uputio sam se u Poreč na europsko prvenstvo pod FECS organizacijom. Tamo sam bio dio pobjedničke reprezentacije a s Borom sam osvojio i parove. Na Eurokupu sam nastupio za Janje Alfa Team nakon čega sam dobio i poziv za ostanak u istom klubu što sam vrlo rado prihvatio.To mi je bio podstrek i motiv za dalje pa sam na nastupio i na EDF-ovom europskom prvenstvu u Sloveniji i osvojio četvrto mjesto a izgubio sam, pogađate - od Boris Krčmara. Danas smo u istoj ekipi i pokušati ćemo na sljedećem državnom prvenstvu prekinuti dominaciju Dioklecijana."

Mali turnir

Hvale vrijedan potez napravio je Dean Benazić organiziravši turnir za najmlađe. Okupio je desetak dječaka koji su, po uzoru na pravi masters, odradili svoj turnir a najbolji su i nagrađeni medaljama. Podršku najmlađima dali su i naši reprezentativci, predsjednik Tihomir Mamić te naš dragulj Filip Ljubenko.

Princ Filip

Treći masters i treća titula u juniorskoj konkurenciji za Filipa Ljubenka. Koliko su Marina Letica i Boris Krčmar dominantni u seniorskoj, toliko je Filip dominantan u juniorskoj konkurenciji.  Nažalost, juniorski turnir okupio je svega četiri juniora i na tome ćemo svi zajedno (HPS, županijski savezi i klubovi) morati više poraditi. Filip je još jednom potvrdio svoju dominaciju u juniorskom svijetu a novo ime koje nam se ovoga puta predstavilo je Bruno Surać, igrač ekipe Lav iz Murvice (Zadarska županija). Bruno je bio bolji od Karla Predovana kojem je pripala bronca ali u finalu se morao zadovoljiti srebrom i jednim osvojenim setom protiv Ljubenka.

Drugu kategoriju predvodi Robert Grubiša

Iskusni riječki pikadist Robert Grubiša osvojio je drugi ovosezonski naslov (nakon Sesveta) u disciplini 501MO (druga kategorija) te tako učvrstio vodstvo na ukupnoj masters listi druge kategorije.

Voljom ždrijeba, Grubiša se vrlo rano susreo sa Damirom Zrinščakom, jednim od glavnih konkurenata i poslao ga nalijevu stranu na kojoj se i sam uskoro našao nakon poraza od Perice Bišćana. Spomenuti Bišćan tu nije stao već je dogurao sve do finala desne strane gdje ga čeka domaća uzdanica Denis Zečić. Zečić (PK Sove Sovinjak) uz glasnu podršku svojih Istrijana uspjeva izboriti glavno finale. Po lijevoj strani probio se Robert Grubiša te je u finalu repesaža bio bolji od Bišćana (PK Stars). Iskustvo i kvaliteta Roberta Grubiše u glavnom finalu dolaze do izražaja te je dva puta savladao Denisa Zečića i dodao novi naslov na svoj konto.

Prvi naslov za Ivana Močića u trećoj kategoriji

Pobjednik u trećoj kategoriji, prvi put u svojoj karijeri, postao je Ivan Močić. Rođen u Šibeniku, živi u Drnišu a radi u ... Slavonsko brodu. Zanimljivo. Igrač PK Sharks, Ivan Močić, bez poraza je došao pobjede na ovom mastersu i tako potvrdio da malo slabiji rezultati s početka sezone nisu njegova realnost. Nova 33 boda vinula sutreća kategorija, surać-močić-rugger, bosich2.JPG Močića na drugo mjesto ukupnog poretka u trećoj kategoriji. Veliku pohvalu za svoj nastup i osvojeno srebro na svom prvom državnom mastersu zaslužio je već ranije spomenuti Bruno Surać. Svoj prvi ovosezonski masters Franko Rugger je proslavio osvajanjem trećeg mjesta. Vodeći u ukupnom poretku, Ivica Frtalj, ovoga puta ostvario je skroman rezultat, deveto mjesto. Njega je već u prvom kolu zaustavio junior Bruno Surać a na devetom ga je ostavio Marin Rađa kojem je osvojeno sedmo mjesto pomoglo da zauzme treće mjesto na masters listi.

Copyright © 2019 Hrvatski Pikado Savez. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates