Home » Međunarodna

EP 2017. CAORLE U ponedjeljak je odigran Kup nacija za juniorske reprezentacije

13 lipnja 2017 komentiraj vijest

Hrvatski juniori završili na diobi petog mjesta

Juniorska reprezentacija Hrvatske (stoje slijeva): Ljubenko, Karas, Bilela i Polovina (voditelj); (čuče) Predovan i Krnjić.

Napisao: Željko Đođo

Juniorska reprezentacija Hrvatske svoj je nastup na Kupu nacija završila na diobi petog mjesta. Pobjeda protiv Mađarske, uz poraze od Rusije i Češke učinak je koji je ostvarila naša mlada selekcija u sastavu Filip Ljubenko (Zagreb), Ante Bilela (Split), Filip Krnjić (Sveta Nedelja), Karlo Predovan (Rijeka) i Bruno Karas (Šibenik), uz voditelja selekcije Stanislava Polovinu.

Na trećem izdanju EDU Kupu nacija za U-18 juniorske reprezentacije je nastupilo ukupno sedam zemalja, isto koliko i prošle godine. Jedina razlika je da su po prvi put juniore doveli Mađari, dok su ove godine izostali Slovaci koji su sudjelovali na prva dva izdanja. Naslov europskih prvaka osvojila je Rusija kojoj je jedino uspjela zaprijetiti Turska u finalu (9:8), ali su Rusi tu utakmicu odigrali bez svog najboljeg igrača Mikhaila Kuritcina. U prvom međusobnom susretu Rusi su Turke pobijedili 9:3.

PROTIV MAĐARA PRESUDILI PAROVI

Filip Ljubenko, Filip Krnjić i Bruno Karas u susretu protiv Mađarske

Naši su dobro započeli nastup nakon što su u 1. kolu teško ali zasluženo pobijedili Mađarsku 9:8. Četvorka Ljubenko, Bilela, Krnjić i Predovan je nakon drugog kruga povela 5:3. Oba svoja susreta je dobio Ljubenko i činilo se da neće biti problema protiv Mađara, ali u trećem krugu je slavio samo Krnjić pa su Mađari izjednačili na 6:6. Voditelj Polovina je umjesto Predovana u igru uveo Karasa, a stvari su se dodatno zakomplicirale nakon što su Mađari poveli 8:6, što nas je dovelo na rub poraza. Ipak Ljubenko i Bilela su dobili svoje susrete za poravnanje na 8:8 pa je o pobjedniku odlučivao susret parova.

Tu više nije bilo drame jer su oba naša para, Ljubenko i Bilela, odnosno Krnjić i Karas, upisali pobjede za konačnih 9:8. Led je bio probijen i pred nama je bilo polufinale desne strane u kojemu su nas čekali strašni Rusi koji su sa 9:4 pobijedili Austriju.

Mikhail Kuritcin, Aleksandr Markilov, Dmitry Kazanskiy i Tylik Maxim protiv naših su odigrali posebno nadahnuto i nakon prva dva kruga bilo je 8:0. Tek je Ante Bilela dobio po jedan set. U trećem krugu je Kuritcin prvi došao do pobjede protiv Karasa za čistih 9:0.

BENECKY I ZAJIC VUKLI ČEHE

Juniori su na Kupu nacija u Caorleu stekli dragocjeno iskustvo

Trebalo se brzo oporaviti jer nas je na lijevoj strani čekao ogled protiv Češke. Činilo se da su naši klinci izbacili iz glave poraz od Rusa nakon što su poveli 3:1, ali u drugom krugu Česi uzvraćaju udarac i rezultat je 4:4. Situacija se nije promijenila niti nakon trećeg kruga (6:6). Ljubenko je do tada dobio sva tri svoja susreta i vukao naše, ali u četvrtom je i on poklekao protiv najboljeg češkog igrača čije ime treba zapamtiti. Roman Benecky je dobio sva četiri pojedinačna susreta, bez izgubljenog seta, a presudio je i u susretu parova.

Još je Krnjić, koji je u četvrtom krugu zamijenio Predovana, izgubio od drugog sjajnog Čeha, Jana Zajica, ali su nas na životu održali Bilela pobjedom protiv Karela Prokuseka te Karas koji je nadigrao Nikolu Kovarovu. Bilo je 8:8 i opet su odlučivali parovi. Ljubenko i Bilela su dobili Prokuseka i Kovarovu, dok su Karas i Krnjić poraženi od Beneckoga i Zajica.

U sudaru pobjedničkih parova slavili su Benecky i Zajic i Česima donijeli 9:8 pobjedu. Nakon toga su Česi u dramatičnom susretu dobili i domaćine Talijane (9:8) koji su branili naslov europskih prvaka, a potom ih je zaustavila Turska (2:9) u finalu lijeve strane.

MLADI IGRAČI STEKLI DRAGOCJENO ISKUSTVO

Karlo Predovan i Ante Bilela

Osvojeno peto mjesto s obzirom na broj registriranih juniora u Hrvatskoj sasvim je dobar rezultat. Odavno se zna da je povećanje broja igrača u juniorskom uzrastu jedan od glavnih zadataka za ljude koji su zaduženi za kreiranje strategije rada HPS-a.

Voditelj naše selekcije Stanislav Polovina nije djelovao razočarano po završetku nastupa naše selekcije.

– S obzirom da smo u ekipi imali samo jednog igrača izlaznog 1999. godišta (Bilela), po jednog 2000. (Karas) i 2001. (Krnjić), dok su čak dvojica 2002. godište (Ljubenko i Predovan), možemo biti zadovoljni s ostvarenim rezultatom. Siguran sam da će sljedeće godine biti bolje jer iskustvo koje su ovi dečki stekli je dragocjeno za njih – zaključio je Polovina.

 

KUP NACIJA JUNIORI U-18 (501 MO)

REZULTATI

LISTA 8………(pdf)

1. KOLO – LISTA 8
Hrvatska – Mađarska 9:8

Zajednička fotka pred susret protiv reprezentacije Mađarske

POLUFINALE DESNE
Rusija – Hrvatska 9:0

LIJEVA STRANA
Češka – Hrvatska 9:8

FINALE
Rusija – Turska 9:8

KONAČNI POREDAK
1. Rusija
2. Turska
3. Češka
4. Italija
5. Austrija
5. Hrvatska
7. Mađarska