Home » Međunarodna

EP 2017. CAORLE Od 10. do 16. lipnja na rasporedu je 22. po redu EDU Europsko prvenstvo

18 travnja 2017 komentiraj vijest

U Caorle po novu žetvu medalja

Plakat za EP 2017. Caorle

Napisao: Željko Đođo

RASPORED DISCIPLINA EP 2017. CAORLE…….(pdf)
LINK NA FACEBOOK STRANICU EP-a……..(link)

Nakon što je tri godine za redom domaćin bio Poreč, ove godine Europsko prvenstvo će se održati u talijanskom gradiću Caorle, turističkom mjestu smještenom između Trsta i Venecije. Termin je od 10. do 16. lipnja,  a bit će to 22. po redu EP u organizaciji Europske pikado unije (EDU). Raspored disciplina po danima je gotovo identičan kao na prošlogodišnjem EP u Poreču, a uz to su Talijani odlučili zadržati praksu koju je prošle godine uveo upravo HPS da se ne ubacuju žetoni za igre u pikado aparate, a koja se pokazala vrlo praktičnom za igrače.

Kotizacija za sve pojedinačne turnire iznosi 18 € po igraču, dok je nagradni fond također sličan onome s prošlogodišnjeg EP. Kotizacija za reprezentacije za nastup na Kupu nacija iznosi 125 € po selekciji (plaćaju je nacionalni pikado savezi), dok iznos kotizacija za Eurokup, klupsko prvenstvo Europe koje je jedino natjecanje na EP koje se igra po kategorijama, ovisi o kategoriji za koju se ekipa prijavljuje.

Iznosi kotizacija za Eurokup:
A kategorija – 105 €
B kategorija – 95 €
C kategorija – 75 €
Dame – 80 €

Ovogdišnje EP će se, kao i 2008., održati u dvorani Palaexpomar

Već prema tradiciji Eurokup započinje u nedjelju, dok ekipe koje se probiju do završne faze natjecanje nastavljaju u ponedjeljak. Na Eurokupu pravo nastupa imaju sve ekipe koje su ove sezone sudjelovale u ligaškim natjecanjima u svojim zemljama, bez obzira na plasman u tim ligama. Dakle Eurokup je vezan za ligaška, a ne za kup natjecanja kako to neki tumače zbog naziva tog natjecanja te činjenice da se utakmice igraju na kup zapisniku.

To je logično i zbog toga što je Eurokup jedino natjecanje u organizaciji EDU-a koje se igra po kategorijama, pri čemu je EDU zadržao nazive A, B i C kategorija (HPS koristi terminologiju 1., 2. i 3. liga kada su u pitanju natjecanja, odnosno 1., 2. i 3. kategorija kada se govori o igračima).

Ekipe se za Eurokup prijavljuju popunjavanjem prijavnice na licu mjesta u Caorleu, pri čemu je rok za prijavu dan prije početka natjecanja (konkretno u Poreču je prošle godine rok bio u subotu do 19:00 sati).

Osnovna pravila Eurokupa:

– ekipa mora imati min. 4 igrača, odnosno max. 6 igrača, pri čemu min. 2 igrača mora biti iz ligaške ekipe koja se prijavljuje za Eurokup (ovo važi samo za muške ekipe)- svi igrači u ekipi moraju biti registrirani u istom nacionalnom savezu (konkretno za hrvatske ekipe svi igrači moraju biti registrirani u HPS-u)
– u jednoj ekipi može biti max. dvoje igrača koji su članovi reprezentacije (računaju se članovi i muške i ženske reprezentacije)
– igrač s najvišom prijavljenom kategorijom određuje rang u kojemu će ekipa nastupiti (npr. ako je u ekipi makar jedan igrač koji ima 1. kategoriju, ta ekipa će automatski biti prijavljena za natjecanje u A kategoriji)
– utakmice se igraju na kup zapisnik, dakle ukupno pet mečeva sljedećim redolijedom: 4 pojedinačna meča – meč parova

Vezano uz kategorije igrača važno je napomenuti da EDU ima vrlo jednostavno pravilo – igrač ima onu kategoriju u kojoj se ligi natjecala ekipa za koju je nastupao ove sezone. Pri tome nije važno je li ta ekipa ove sezone ispala iz lige, napredovala u viši rang i slično.

 

U OBRANU TITULA IZ POREČA

Na prošlogodišnjem EP Hrvatska je ostvarila svoj najveći uspjeh u povijesti nakon što su i muška i ženska reprezentacija osvojili naslove europskih prvaka

Već prema tradiciji u sklopu EP-a se održavaju i ekipna natjecanja, Eurokup te završni turnir EDU Lige prvaka. U svakom od ovih natjecanja Hrvati će braniti zlatne medalje.

Ugodno je još jednom se podsjetiti da su obje naše selekcije, muška i ženska seniorska reprezentacija, prošle godine u Poreču osvojile naslove europskih prvaka. I dok je Strelovitima to bio deseti uzastopni nastup u finalima, i sedmo zlato, za djevojke je to bila prva medalja nakon bronce osvojene 2010. u švicarskom Leukerbadu. Na EP u pojedinačnoj konkurenciji dva će zlata braniti Boris Krčmar, ono u disciplini Cricket te u Parovima (u Poreču mu je partner bio Alan Ljubić).

Naši su bili iznimno uspješni i na Eurokupu jer su se u muškoj konkurenciji u finalu elitne A kategorije sudarile dvije splitske ekipe, pri čemu je Split Londra bila bolja od Dioklecijana.

Naslov će braniti i ekipa Cyberdine Team Croatia koja je prošle godine na završnom turniru u Poreču osvojila EDU Ligu prvaka, a i ove godine su izborili nastup na završnom turniru.

 

REZERVACIJA SMJEŠTAJA PREKO LOKALNE AGENCIJE

Domaćini EP iz talijanskog saveza FIDART (Federazione Italiana Dart) su za rezervaciju smještaja angažirali lokalnu turističku agenciju iz Caorlea te su preko njih osigurali nešto povoljnije cijene za smještaj pikadista. Za rezervacija smještaja je potrebno obratiti se na:

Tel: +39 0421 210 506
E-mail: segreteria@visitcaorle.com
Web: www.visitcaorle.com
Link na web stranice EDU-a s ponudom smještaja: link

 

VREMEPLOV: Caorle drugi put domaćin EP-a

Na Eurokupu 2008. u Caorleu naslov klupskih prvaka Europe osvojila je ekipa PK Varaždin

Caorle prema posljednjem popisu stanovništva, iz 2008. godine, ima svega 12.000 stanovnika. Upravo je te godine Caorle prvi put bio domaćin EP-a na kojemu su hrvatski pikadisti osvojili ukupno pet medalja. Najvrednije je svakako bilo srebro muške reprezentacije, drugo za redom nakon što su Streloviti isti rezultat ostvarili i prethodne godine u Pragu. U finalu su naši s tijesnih 9:8 izgubili od Češke koju su predvodili Pavel Drtil i Karel Sedlaček. Sastav Strelovitih činili su Boris Krčmar, Vladimir Lešić, Slavko Deščak, Tomislav Kušter, Tonči Restović i Veljko Tibljaš.

Žensku reprezentaciju za koju su nastupile Vlatka Lešić, Ivana Čavar, Andrea Pahor, Tanja Perić, Marina Begović i Darija Balen, na četvrtom su mjestu zaustavile Ruskinje.

Naši su bili uspješni u Cricketu gdje su srebro i broncu osvojili Krčmar i Goran Protega, a radost su nam donijeli i naši predstavnici u Eurokupu. Naime PK VARAŽDIN na čelu s Krčmarom, uz Kuštera, Zvonimira Lešića, Matiju Jezernika i Slavka Komesa, su osvojili naslov klupskih prvaka Europe, dok su djevojke iz zagrebačke ekipe DREAM TEAM KVIM u sastavu Lešić, Čavar, Anita Zidar, Martina Domšić i Tatjana Furić, osvojile broncu. Bila je to prva hrvatska ženska medalja na Eurokupu, a do danas je samo još splitska ekipe BILA BOJA osvojila broncu, i to 2013. u njemačkom Geiselwindu.

 

RASPORED DISCIPINA SA SATNICOM PO DANIMA

NAPOMENA: Boldom su označena službena natjecanja.

Subota, 10. lipnja
16:00 – Warm Up 501 MO (neslužbeni turnir dobrodošlice u pojedinačnoj konkurenciji)
17:00 – EDU Liga prvaka (završni turnir za ekipe koje su se plasirale)
20:00 – Open 301 MO

Nedjelja, 11. lipnja
09:00 – EDU Eurokup (klupsko prvenstvo Europe, po kategorijama)
16:00 – Open 301 MO
21:00 – Ceremonija svečanog otvaranja

Ponedjeljak, 12. lipnja
09:00 – nastavak natjecanja EDU Eurokup
11:00 – Open 501 MO
12:00 – EP U-18 juniorske reprezentacije 510 MO
17:00 – EP pojedinačno Cricket
20:00 – Open 301 MO

Utorak, 13. lipnja
10:00 – EP parovi 501 MO Team
11:00 – Open juniori parovi U-15 (501 SO) i U-18 (501 MO)
14:30 – Open Triple Mix 701 MO
17:00 – Open 301 MO
20:00 – Ždrijeb EP reprezentacija + podjela nagrada za Eurokup, EDU Ligu prvaka i open turnire + Players party

Srijeda, 14. lipnja
09:00 – EP reprezentacije 501 DO
11:00 – Open 301 MO
18:00 – EP Triple Mix 701 MO
21:00 – Open DYP parovi 501 MO

Četvrtak, 15. lipnja
09:00 – nastavak natjecanja EP reprezentacije
11:00 – Open 501 MO
12:00 – Open juniori U-15 (501 SO) i U-18 (501 MO)
17:00 – EP mix parovi 501 DO
20:00 – Open 301 MO

Petak, 16. lipnja
10:00 – EP pojedinačno 501 DO seniori
11:00 – EP pojedinačno 501 DO seniorke
14:00 – EP pojedinačno juniori U-15 (501 SO) i U-18 (501 MO)
14:00 – Open 301 MO
20:30 – Podjele nagrada i svečano zatvaranje