Home » Međunarodna

EP 2017. CAORLE Još je desetak dana preostalo do Europskog prvenstva u Italiji (10-16. lipnja)

31 svibnja 2017 komentiraj vijest

U Caorle po obranu dvostrukog zlata

Na prošlogodišnjem EP Hrvatska je ostvarila svoj najveći uspjeh u povijesti nakon što su i muška i ženska reprezentacija osvojili naslove europskih prvaka

Napisao: Željko Đođo

Nakon uzbuđenja na Ekipnom prvenstu Hrvatske u Matuljima, pred nama je najvažniji događaj sezone kada su u pitanju međunarodna natjecanja. Europsko prvenstvo u okviru kojega se igra i Eurokup, klupsko prvenstvo Europe, kao i završni turnir EDU Lige prvaka, na rasporedu je od 10. do 16. lipnja u talijanskom mjestu Caorle.

Najvažnije natjecanje na EP svakako je EDU Kup nacija, dakle natjecanje reprezentacija na kojemu će obje naše seniorske selekcije, muška i ženska, braniti zlatne medalje od prošle godine. Podsjetimo da je takav uspjeh, osvajanje dvostruke titule europskih prvaka, prije Hrvatske uspjela ostvariti još samo reprezentacija Češke i to 2008. godine. No, Česi sljedeće godine nisu uspjeli obraniti niti jednu titulu, tako da Hrvatska ima priliku napraviti nešto do sada nezabilježeno.

Naša muška reprezentacija ionako je već ostvarila nešto što vjerojatno nitko neće moći ponoviti. Naime počevši od 2007. godine i EP u Pragu, Streloviti su deset godina za redom nastupili u finalu Kupa nacija! Pri tome su sedam puta bili europski prvaci, uz još tri osvojene titule viceprvaka Starog kontinenta. I što je najbolje od svega, naši imaju priliku u Caorleu nastaviti taj nevjerojatni niz.

Tu će priliku imati sljedeće selekcija: Boris Krčmar, Alan Ljubić, Vladimir Lešić, Ivica Cavrić, Dragutin Pečnjak i Dean Biškupić. Šestorica igrača koji su zauzeli prvih šest mjesta u ukupnom poretku Masters serije HPS-a ove sezone. Među njima su četvorica koji su bili u reprezentaciji i na prošlogodišnjem EP-u (Krčmar, Ljubić, Lešić i Cavrić), dok su nova imena tek Pečnjak i Biškupić. Odnosno jedini pravi debitant je Dean Biškupić jer Pečnjak je bio član reprezentacije na EP 2013. u Geiselwindu kada je nastupio na svih sedam utakmica na putu naših do srebra, te 2014. u Poreču kada je pripomogao u osvajanju zlata.

MUŠKA REPREZENTACIJA
Dean Biškupić (4.)
Ivica Cavrić (2.)
Boris Krčmar (3.)
Vladimir Lešić (1.)
Alan Ljubić (5.)
Dragutin Pečnjak (6.)

1. REZERVA: Matija Gazibara (7.)
2. REZERVA: Antonio Domitrović (9.)

NAPOMENA: Brojka u zagradi označava poziciju u ukupnom poretku Masters serije HPS-a za sezonu 2016/17.

 

BIŠKUPIĆ JEDINI DEBITANT

Dean Biškupić je konstantno dobrim igrama u posljednje tri sezone izborio dres reprezentacije

Biškupić je u posljednje tri sezone dva puta bio četvrti u ukupnom poretku Masters serije HPS-a i na taj je način potvrdio da spada u sami vrh kvalitete u Hrvatskoj. Ove sezone je na HPS mastersima osvojio pet medalja, uključujući dva srebra u elitnoj disciplini 501 DO (u Rakitju i Poreču).

Zanimljivo je da ekipa Ban Jelačić, finalisti na nedavnom Ekipnom PH u Matuljima, imaju čak trojicu reprezentativaca. Za klub iz Zaprešića nastupaju Cavrić, Pečnjak i Biškupić, a teoretski bi se moglo dogoditi da im se pridruži i Matija Gazibara koji ima status prve rezerve. Naravno, samo u slučaju ukoliko netko od udarne šestorke ne bude mogao putovati u Caorle. S jedne strane to je veliko priznanje za njihov klub, ali s druge strane to im predstavlja problem za nastup na Eurokupu zbog pravila po kojemu za jednu ekipu može nastupiti maksimalno dvoje reprezentativaca.

Status druge rezerve u reprezentaciji ima Antonio Domitrović iz Budaševa, čovjek koji je svojim srčanim nastupom na Pojedinačnom PH održanom u travnju u Sesvetama pokupio simpatije svih navijača u dvorani na putu do četvrtog mjesta. U kombinaciji je bio i Splićanin Danijel Ivezić koji je ugodno iznenadio plasmanom u finale Pojedinačnog PH, ali prednost je ipak dobio Domitrović.

U odnosu na prošlogodišnji sastav nema Zdravka Antunovića čiji će izostanak zbog problema s dartitisom biti veliki hendikep za reprezentaciju s obzirom na njegovo ogromno iskustvo i kvalitetu, te Ivice Vuletića iz Siska koji je imao nešto skromniju sezonu.

DJEVOJKE SANJANJU NOVU MEDALJU

Ivana Tadić (desno) i Martina Maglica i ove će godine biti među nositeljima igre naše reprezentacije

Naša ženska reprezentacija prošle je godine bila apsolutni hit europskog prvenstva nakon što su šokirale konkurenciju i popele se na pobjednički tron pored nedodirljivih Ruskinja, Čehinja i Njemica. Te tri selekcije potpuno su dominirale u posljednjem desetljeću, a naše su u Poreču u izravnim sudarima pobijedile sve tri. U finalu su zatim nadigrale Slovakinje koje su također bile ugodno iznenađenje.

U odnosu na zlatne iz Poreča u Italiji će ponovo u sastavu biti Ivana Tadić, Marina Letica, Martina Maglica, Vlatka Lešić i Olja Pavlović, a jedino novo ime je Maja Tešija. Ona je, kao četvrtoplasirana u ukupnom poretku Masters serije, upala umjesto svoje klupske suigračice iz ekipe Dioklecijan Josipe Krželj koja je imala nešto skromniju sezonu nakon što je bila osma na Masters liste. No, Krželj ima status prve rezerve i ukoliko neka od djevojaka ne bude mogla putovati u Caorle ona će zauzeti njezino mjesto. Druga rezerva je Vlasta Stankić iz Rijeke.

ŽENSKA REPREZENTACIJA
Vlatka Lešić (15.)
Marina Letica (2.)
Martina Maglica (5.)
Olja Pavlović (3.)
Ivana Tadić (1.)
Maja Tešija (4.)

1. REZERVA: Josipa Krželj (8.)
2. REZERVA: Vlasta Stankić (7.)

NAPOMENA: Brojka u zagradi označava poziciju u ukupnom poretku Masters serije HPS-a za sezonu 2016/17.

 

I kod djevojaka je ključni faktor za odabir bila Masters lista, a u reprezentaciji su pet prvoplasiranih s ukupnog poretka Masters serije HPS-a. Šesta je bila Nina Rašić, djevojka koja je u usponu i njezino vrijeme sigurno dolazi, ali prednost je ipak dobila Vlatka Lešić unatoč 15. mjestu u ukupnom poretku, ponajprije zbog toga što je propustila dva mastersa. No, iskustvo koje Vlatka ima na velikim međunarodnim natjecanjima je nešto što se ne može zanemariti. Dovoljno je navesti da je Vlatka nastupila na čak devet europskih prvenstava i ima 45 odigranih službenih utakmica u dresu reprezentacije. Za usporedbu ostalih pet djevojaka iz reprezentacije zajedno imaju deset nastupa na EP-ima i 29 odigranih utakmica.

Za Ninu Rašić je bila namijenjena uloga prve rezerve, ali budući ona u lipnju ima vjenčanje morala se zahvaliti na pozivu i prepustiti svoje mjesto drugim djevojkama. Ovom prilikom unaprijed čestitamo mladencima jer njezin odabranik je Matko Delaš, ovosezonski pobjednik Masters serije u konkurenciji trećekategornika.

LJUBENKO PREDVODI JUNIORE

Za Filipa Ljubenka ovo će biti treća godina za redom da nastupa za juniorsku reprezentaciju

U Caorleu će nastupiti i naša juniorska reprezentacija. Pravo nastupa imaju igrači koji su na dan odigravanja juniorskog Kupa nacija, dakle u ponedjeljak 12. lipnja, mlađi od 18 godina, odnosno svi koji su rođeni nakon 12. lipnja 1999. godine.

Juniorsku reprezentaciju će predvoditi Filip Ljubenko, 14-godišnji klinac iz Zagreba koji je apsolutno obilježio ovu sezonu. Nakon što je postao uvjerljivi ukupni pobjednik Masters serije uz trijumfe na posljednja tri turnira sezone, Ljubenko se i na Pojedinačnom PH okitio naslovom juniorskog prvaka države. Šlag na tortu je uslijedio kada je na nedavno održanom Ekipnom PH u Matuljima briljantnom igrom u seniorskoj konkurenciji vukao svoju ekipu Janje veterani (zanimljivo ime za ekipu kojoj nastupa 14-godišnjak) sve do finala Druge lige u kojemu su poraženi od ekipe Light. Nevjerojatan je podatak da je Ljubenko u 27 odigranih susreta ostvario 21 pobjedu!

JUNIORSKA REPREZENTACIJA
Ante Bilela (PK Posejdon, Kaštela) 22.6.1999.
Bruno Karas (PK Banzogo, Šibenik) 17.5.2000.
Filip Krnjić (PK Samobor 95) 19.8.2001.
Filip Ljubenko (PK Janje, Zagreb) 21.11.2002.
Karlo Predovan (PK DM Matulji) 1.3.2002.

Čeka se potvrda nastupa
Jere Jurić (PK Banzogo, Šibenik) 30.7.1999.
Šime Radovčić (PK Banzogo, Šibenik) 28.4.2000.

NAPOMENA: U zagradi je klub čiji je igrač član, te datum rođenja.

 

Uzdanice juniorske reprezentacije (slijeva): Ante Bilela, Filip Ljubenko i Karlo Predovan

Uz njega reprezentaciju još čine Ante Bilela, Karlo Predovan, Filip Krnjić i Bruno Karas. U kombinaciji su još dva člana PK Banzogo, Šime Radovčić i Jere Jurić, ali upitno je hoće li im školske obaveze dopustiti nastup u Caorleu.

Šteta je što za juniore ne mogu nastupiti igrači poput Tonija Beare, Martina Valečića, Luke Franića ili Jere Krnića koji su svi 1999. godište, ali su rođeni prije 12. lipnja. S nekima od njih bi reprezentacija bila daleko jača.

Podsjetimo da je naša juniorska reprezentacija na EP 2015. u Poreču predvođena Lukom Jovanovićem i Josipom Ljubasom (u ekipi je bio i tada 12-godišnji Ljubenko), osvojila broncu.

.

NAJAVU EP U CAORLEU SA SATNICOM, RASPOREDOM DISCIPLINA, KONTAKTOM ZA REZERVACIJU SMJEŠTAJA I OSTALIM DETALJIMA MOŽETE PROČITATI OVDJE……(link)