Home » najava 2

najava 2

EP 2017. CAORLE Još je desetak dana preostalo do Europskog prvenstva u Italiji (10-16. lipnja)
Vijest objavljena: 31. svibnja 2017.

U Caorle po obranu dvostrukog zlata

Na prošlogodišnjem EP Hrvatska je ostvarila svoj najveći uspjeh u povijesti nakon što su i muška i ženska reprezentacija osvojili naslove europskih prvaka

Napisao: Željko Đođo

Nakon uzbuđenja na Ekipnom prvenstu Hrvatske u Matuljima, pred nama je najvažniji događaj sezone kada su u pitanju međunarodna natjecanja. Europsko prvenstvo u okviru kojega se igra i Eurokup, klupsko prvenstvo Europe, kao i završni turnir EDU Lige prvaka, na rasporedu je od 10. do 16. lipnja u talijanskom mjestu Caorle.

Najvažnije natjecanje na EP svakako je EDU Kup nacija, dakle natjecanje reprezentacija na kojemu će obje naše seniorske selekcije, muška i ženska, braniti zlatne medalje od prošle godine. Podsjetimo da je takav uspjeh, osvajanje dvostruke titule europskih prvaka, prije Hrvatske uspjela ostvariti još samo reprezentacija Češke i to 2008. godine. No, Česi sljedeće godine nisu uspjeli obraniti niti jednu titulu, tako da Hrvatska ima priliku napraviti nešto do sada nezabilježeno.

Naša muška reprezentacija ionako je već ostvarila nešto što vjerojatno nitko neće moći ponoviti. Naime počevši od 2007. godine i EP u Pragu, Streloviti su deset godina za redom nastupili u finalu Kupa nacija! Pri tome su sedam puta bili europski prvaci, uz još tri osvojene titule viceprvaka Starog kontinenta. I što je najbolje od svega, naši imaju priliku u Caorleu nastaviti taj nevjerojatni niz.

Tu će priliku imati sljedeće selekcija: Boris Krčmar, Alan Ljubić, Vladimir Lešić, Ivica Cavrić, Dragutin Pečnjak i Dean Biškupić. Šestorica igrača koji su zauzeli prvih šest mjesta u ukupnom poretku Masters serije HPS-a ove sezone. Među njima su četvorica koji su bili u reprezentaciji i na prošlogodišnjem EP-u (Krčmar, Ljubić, Lešić i Cavrić), dok su nova imena tek Pečnjak i Biškupić. Odnosno jedini pravi debitant je Dean Biškupić jer Pečnjak je bio član reprezentacije na EP 2013. u Geiselwindu kada je nastupio na svih sedam utakmica na putu naših do srebra, te 2014. u Poreču kada je pripomogao u osvajanju zlata.

MUŠKA REPREZENTACIJA
Dean Biškupić (4.)
Ivica Cavrić (2.)
Boris Krčmar (3.)
Vladimir Lešić (1.)
Alan Ljubić (5.)
Dragutin Pečnjak (6.)

1. REZERVA: Matija Gazibara (7.)
2. REZERVA: Antonio Domitrović (9.)

NAPOMENA: Brojka u zagradi označava poziciju u ukupnom poretku Masters serije HPS-a za sezonu 2016/17.

 

BIŠKUPIĆ JEDINI DEBITANT

Dean Biškupić je konstantno dobrim igrama u posljednje tri sezone izborio dres reprezentacije

Biškupić je u posljednje tri sezone dva puta bio četvrti u ukupnom poretku Masters serije HPS-a i na taj je način potvrdio da spada u sami vrh kvalitete u Hrvatskoj. Ove sezone je na HPS mastersima osvojio pet medalja, uključujući dva srebra u elitnoj disciplini 501 DO (u Rakitju i Poreču).

Zanimljivo je da ekipa Ban Jelačić, finalisti na nedavnom Ekipnom PH u Matuljima, imaju čak trojicu reprezentativaca. Za klub iz Zaprešića nastupaju Cavrić, Pečnjak i Biškupić, a teoretski bi se moglo dogoditi da im se pridruži i Matija Gazibara koji ima status prve rezerve. Naravno, samo u slučaju ukoliko netko od udarne šestorke ne bude mogao putovati u Caorle. S jedne strane to je veliko priznanje za njihov klub, ali s druge strane to im predstavlja problem za nastup na Eurokupu zbog pravila po kojemu za jednu ekipu može nastupiti maksimalno dvoje reprezentativaca.

Status druge rezerve u reprezentaciji ima Antonio Domitrović iz Budaševa, čovjek koji je svojim srčanim nastupom na Pojedinačnom PH održanom u travnju u Sesvetama pokupio simpatije svih navijača u dvorani na putu do četvrtog mjesta. U kombinaciji je bio i Splićanin Danijel Ivezić koji je ugodno iznenadio plasmanom u finale Pojedinačnog PH, ali prednost je ipak dobio Domitrović.

U odnosu na prošlogodišnji sastav nema Zdravka Antunovića čiji će izostanak zbog problema s dartitisom biti veliki hendikep za reprezentaciju s obzirom na njegovo ogromno iskustvo i kvalitetu, te Ivice Vuletića iz Siska koji je imao nešto skromniju sezonu.

DJEVOJKE SANJANJU NOVU MEDALJU

Ivana Tadić (desno) i Martina Maglica i ove će godine biti među nositeljima igre naše reprezentacije

Naša ženska reprezentacija prošle je godine bila apsolutni hit europskog prvenstva nakon što su šokirale konkurenciju i popele se na pobjednički tron pored nedodirljivih Ruskinja, Čehinja i Njemica. Te tri selekcije potpuno su dominirale u posljednjem desetljeću, a naše su u Poreču u izravnim sudarima pobijedile sve tri. U finalu su zatim nadigrale Slovakinje koje su također bile ugodno iznenađenje.

U odnosu na zlatne iz Poreča u Italiji će ponovo u sastavu biti Ivana Tadić, Marina Letica, Martina Maglica, Vlatka Lešić i Olja Pavlović, a jedino novo ime je Maja Tešija. Ona je, kao četvrtoplasirana u ukupnom poretku Masters serije, upala umjesto svoje klupske suigračice iz ekipe Dioklecijan Josipe Krželj koja je imala nešto skromniju sezonu nakon što je bila osma na Masters liste. No, Krželj ima status prve rezerve i ukoliko neka od djevojaka ne bude mogla putovati u Caorle ona će zauzeti njezino mjesto. Druga rezerva je Vlasta Stankić iz Rijeke.

ŽENSKA REPREZENTACIJA
Vlatka Lešić (15.)
Marina Letica (2.)
Martina Maglica (5.)
Olja Pavlović (3.)
Ivana Tadić (1.)
Maja Tešija (4.)

1. REZERVA: Josipa Krželj (8.)
2. REZERVA: Vlasta Stankić (7.)

NAPOMENA: Brojka u zagradi označava poziciju u ukupnom poretku Masters serije HPS-a za sezonu 2016/17.

 

I kod djevojaka je ključni faktor za odabir bila Masters lista, a u reprezentaciji su pet prvoplasiranih s ukupnog poretka Masters serije HPS-a. Šesta je bila Nina Rašić, djevojka koja je u usponu i njezino vrijeme sigurno dolazi, ali prednost je ipak dobila Vlatka Lešić unatoč 15. mjestu u ukupnom poretku, ponajprije zbog toga što je propustila dva mastersa. No, iskustvo koje Vlatka ima na velikim međunarodnim natjecanjima je nešto što se ne može zanemariti. Dovoljno je navesti da je Vlatka nastupila na čak devet europskih prvenstava i ima 45 odigranih službenih utakmica u dresu reprezentacije. Za usporedbu ostalih pet djevojaka iz reprezentacije zajedno imaju deset nastupa na EP-ima i 29 odigranih utakmica.

Za Ninu Rašić je bila namijenjena uloga prve rezerve, ali budući ona u lipnju ima vjenčanje morala se zahvaliti na pozivu i prepustiti svoje mjesto drugim djevojkama. Ovom prilikom unaprijed čestitamo mladencima jer njezin odabranik je Matko Delaš, ovosezonski pobjednik Masters serije u konkurenciji trećekategornika.

LJUBENKO PREDVODI JUNIORE

Za Filipa Ljubenka ovo će biti treća godina za redom da nastupa za juniorsku reprezentaciju

U Caorleu će nastupiti i naša juniorska reprezentacija. Pravo nastupa imaju igrači koji su na dan odigravanja juniorskog Kupa nacija, dakle u ponedjeljak 12. lipnja, mlađi od 18 godina, odnosno svi koji su rođeni nakon 12. lipnja 1999. godine.

Juniorsku reprezentaciju će predvoditi Filip Ljubenko, 14-godišnji klinac iz Zagreba koji je apsolutno obilježio ovu sezonu. Nakon što je postao uvjerljivi ukupni pobjednik Masters serije uz trijumfe na posljednja tri turnira sezone, Ljubenko se i na Pojedinačnom PH okitio naslovom juniorskog prvaka države. Šlag na tortu je uslijedio kada je na nedavno održanom Ekipnom PH u Matuljima briljantnom igrom u seniorskoj konkurenciji vukao svoju ekipu Janje veterani (zanimljivo ime za ekipu kojoj nastupa 14-godišnjak) sve do finala Druge lige u kojemu su poraženi od ekipe Light. Nevjerojatan je podatak da je Ljubenko u 27 odigranih susreta ostvario 21 pobjedu!

JUNIORSKA REPREZENTACIJA
Ante Bilela (PK Posejdon, Kaštela) 22.6.1999.
Bruno Karas (PK Banzogo, Šibenik) 17.5.2000.
Filip Krnjić (PK Samobor 95) 19.8.2001.
Filip Ljubenko (PK Janje, Zagreb) 21.11.2002.
Karlo Predovan (PK DM Matulji) 1.3.2002.

Čeka se potvrda nastupa
Jere Jurić (PK Banzogo, Šibenik) 30.7.1999.
Šime Radovčić (PK Banzogo, Šibenik) 28.4.2000.

NAPOMENA: U zagradi je klub čiji je igrač član, te datum rođenja.

 

Uzdanice juniorske reprezentacije (slijeva): Ante Bilela, Filip Ljubenko i Karlo Predovan

Uz njega reprezentaciju još čine Ante Bilela, Karlo Predovan, Filip Krnjić i Bruno Karas. U kombinaciji su još dva člana PK Banzogo, Šime Radovčić i Jere Jurić, ali upitno je hoće li im školske obaveze dopustiti nastup u Caorleu.

Šteta je što za juniore ne mogu nastupiti igrači poput Tonija Beare, Martina Valečića, Luke Franića ili Jere Krnića koji su svi 1999. godište, ali su rođeni prije 12. lipnja. S nekima od njih bi reprezentacija bila daleko jača.

Podsjetimo da je naša juniorska reprezentacija na EP 2015. u Poreču predvođena Lukom Jovanovićem i Josipom Ljubasom (u ekipi je bio i tada 12-godišnji Ljubenko), osvojila broncu.

.
————————————————————————————————————————-
EP 2017. CAORLE Od 10. do 16. lipnja na rasporedu je 22. po redu EDU Europsko prvenstvo
Vijest objavljena: 18. travnja 2017.

U Caorle po novu žetvu medalja

Plakat za EP 2017. Caorle

Napisao: Željko Đođo

RASPORED DISCIPLINA EP 2017. CAORLE…….(pdf)
LINK NA FACEBOOK STRANICU EP-a……..(link)

Nakon što je tri godine za redom domaćin bio Poreč, ove godine Europsko prvenstvo će se održati u talijanskom gradiću Caorle, turističkom mjestu smještenom između Trsta i Venecije. Termin je od 10. do 16. lipnja,  a bit će to 22. po redu EP u organizaciji Europske pikado unije (EDU). Raspored disciplina po danima je gotovo identičan kao na prošlogodišnjem EP u Poreču, a uz to su Talijani odlučili zadržati praksu koju je prošle godine uveo upravo HPS da se ne ubacuju žetoni za igre u pikado aparate, a koja se pokazala vrlo praktičnom za igrače.

Kotizacija za sve pojedinačne turnire iznosi 18 € po igraču, dok je nagradni fond također sličan onome s prošlogodišnjeg EP. Kotizacija za reprezentacije za nastup na Kupu nacija iznosi 125 € po selekciji (plaćaju je nacionalni pikado savezi), dok iznos kotizacija za Eurokup, klupsko prvenstvo Europe koje je jedino natjecanje na EP koje se igra po kategorijama, ovisi o kategoriji za koju se ekipa prijavljuje.

Iznosi kotizacija za Eurokup:
A kategorija – 105 €
B kategorija – 95 €
C kategorija – 75 €
Dame – 80 €

Ovogdišnje EP će se, kao i 2008., održati u dvorani Palaexpomar

Već prema tradiciji Eurokup započinje u nedjelju, dok ekipe koje se probiju do završne faze natjecanje nastavljaju u ponedjeljak. Na Eurokupu pravo nastupa imaju sve ekipe koje su ove sezone sudjelovale u ligaškim natjecanjima u svojim zemljama, bez obzira na plasman u tim ligama. Dakle Eurokup je vezan za ligaška, a ne za kup natjecanja kako to neki tumače zbog naziva tog natjecanja te činjenice da se utakmice igraju na kup zapisniku.

To je logično i zbog toga što je Eurokup jedino natjecanje u organizaciji EDU-a koje se igra po kategorijama, pri čemu je EDU zadržao nazive A, B i C kategorija (HPS koristi terminologiju 1., 2. i 3. liga kada su u pitanju natjecanja, odnosno 1., 2. i 3. kategorija kada se govori o igračima).

Ekipe se za Eurokup prijavljuju popunjavanjem prijavnice na licu mjesta u Caorleu, pri čemu je rok za prijavu dan prije početka natjecanja (konkretno u Poreču je prošle godine rok bio u subotu do 19:00 sati).

Osnovna pravila Eurokupa:

– ekipa mora imati min. 4 igrača, odnosno max. 6 igrača, pri čemu min. 2 igrača mora biti iz ligaške ekipe koja se prijavljuje za Eurokup (ovo važi samo za muške ekipe)- svi igrači u ekipi moraju biti registrirani u istom nacionalnom savezu (konkretno za hrvatske ekipe svi igrači moraju biti registrirani u HPS-u)
– u jednoj ekipi može biti max. dvoje igrača koji su članovi reprezentacije (računaju se članovi i muške i ženske reprezentacije)
– igrač s najvišom prijavljenom kategorijom određuje rang u kojemu će ekipa nastupiti (npr. ako je u ekipi makar jedan igrač koji ima 1. kategoriju, ta ekipa će automatski biti prijavljena za natjecanje u A kategoriji)
– utakmice se igraju na kup zapisnik, dakle ukupno pet mečeva sljedećim redolijedom: 4 pojedinačna meča – meč parova

Vezano uz kategorije igrača važno je napomenuti da EDU ima vrlo jednostavno pravilo – igrač ima onu kategoriju u kojoj se ligi natjecala ekipa za koju je nastupao ove sezone. Pri tome nije važno je li ta ekipa ove sezone ispala iz lige, napredovala u viši rang i slično.

 

U OBRANU TITULA IZ POREČA

Na prošlogodišnjem EP Hrvatska je ostvarila svoj najveći uspjeh u povijesti nakon što su i muška i ženska reprezentacija osvojili naslove europskih prvaka

Već prema tradiciji u sklopu EP-a se održavaju i ekipna natjecanja, Eurokup te završni turnir EDU Lige prvaka. U svakom od ovih natjecanja Hrvati će braniti zlatne medalje.

Ugodno je još jednom se podsjetiti da su obje naše selekcije, muška i ženska seniorska reprezentacija, prošle godine u Poreču osvojile naslove europskih prvaka. I dok je Strelovitima to bio deseti uzastopni nastup u finalima, i sedmo zlato, za djevojke je to bila prva medalja nakon bronce osvojene 2010. u švicarskom Leukerbadu. Na EP u pojedinačnoj konkurenciji dva će zlata braniti Boris Krčmar, ono u disciplini Cricket te u Parovima (u Poreču mu je partner bio Alan Ljubić).

Naši su bili iznimno uspješni i na Eurokupu jer su se u muškoj konkurenciji u finalu elitne A kategorije sudarile dvije splitske ekipe, pri čemu je Split Londra bila bolja od Dioklecijana.

Naslov će braniti i ekipa Cyberdine Team Croatia koja je prošle godine na završnom turniru u Poreču osvojila EDU Ligu prvaka, a i ove godine su izborili nastup na završnom turniru.

 

REZERVACIJA SMJEŠTAJA PREKO LOKALNE AGENCIJE

Domaćini EP iz talijanskog saveza FIDART (Federazione Italiana Dart) su za rezervaciju smještaja angažirali lokalnu turističku agenciju iz Caorlea te su preko njih osigurali nešto povoljnije cijene za smještaj pikadista. Za rezervacija smještaja je potrebno obratiti se na:

Tel: +39 0421 210 506
E-mail: segreteria@visitcaorle.com
Web: www.visitcaorle.com
Link na web stranice EDU-a s ponudom smještaja: link

 

VREMEPLOV: Caorle drugi put domaćin EP-a

Na Eurokupu 2008. u Caorleu naslov klupskih prvaka Europe osvojila je ekipa PK Varaždin

Caorle prema posljednjem popisu stanovništva, iz 2008. godine, ima svega 12.000 stanovnika. Upravo je te godine Caorle prvi put bio domaćin EP-a na kojemu su hrvatski pikadisti osvojili ukupno pet medalja. Najvrednije je svakako bilo srebro muške reprezentacije, drugo za redom nakon što su Streloviti isti rezultat ostvarili i prethodne godine u Pragu. U finalu su naši s tijesnih 9:8 izgubili od Češke koju su predvodili Pavel Drtil i Karel Sedlaček. Sastav Strelovitih činili su Boris Krčmar, Vladimir Lešić, Slavko Deščak, Tomislav Kušter, Tonči Restović i Veljko Tibljaš.

Žensku reprezentaciju za koju su nastupile Vlatka Lešić, Ivana Čavar, Andrea Pahor, Tanja Perić, Marina Begović i Darija Balen, na četvrtom su mjestu zaustavile Ruskinje.

Naši su bili uspješni u Cricketu gdje su srebro i broncu osvojili Krčmar i Goran Protega, a radost su nam donijeli i naši predstavnici u Eurokupu. Naime PK VARAŽDIN na čelu s Krčmarom, uz Kuštera, Zvonimira Lešića, Matiju Jezernika i Slavka Komesa, su osvojili naslov klupskih prvaka Europe, dok su djevojke iz zagrebačke ekipe DREAM TEAM KVIM u sastavu Lešić, Čavar, Anita Zidar, Martina Domšić i Tatjana Furić, osvojile broncu. Bila je to prva hrvatska ženska medalja na Eurokupu, a do danas je samo još splitska ekipe BILA BOJA osvojila broncu, i to 2013. u njemačkom Geiselwindu.

 

RASPORED DISCIPINA SA SATNICOM PO DANIMA

NAPOMENA: Boldom su označena službena natjecanja.

Subota, 10. lipnja
16:00 – Warm Up 501 MO (neslužbeni turnir dobrodošlice u pojedinačnoj konkurenciji)
17:00 – EDU Liga prvaka (završni turnir za ekipe koje su se plasirale)
20:00 – Open 301 MO

Nedjelja, 11. lipnja
09:00 – EDU Eurokup (klupsko prvenstvo Europe, po kategorijama)
16:00 – Open 301 MO
21:00 – Ceremonija svečanog otvaranja

Ponedjeljak, 12. lipnja
09:00 – nastavak natjecanja EDU Eurokup
11:00 – Open 501 MO
12:00 – EP U-18 juniorske reprezentacije 510 MO
17:00 – EP pojedinačno Cricket
20:00 – Open 301 MO

Utorak, 13. lipnja
10:00 – EP parovi 501 MO Team
11:00 – Open juniori parovi U-15 (501 SO) i U-18 (501 MO)
14:30 – Open Triple Mix 701 MO
17:00 – Open 301 MO
20:00 – Ždrijeb EP reprezentacija + podjela nagrada za Eurokup, EDU Ligu prvaka i open turnire + Players party

Srijeda, 14. lipnja
09:00 – EP reprezentacije 501 DO
11:00 – Open 301 MO
18:00 – EP Triple Mix 701 MO
21:00 – Open DYP parovi 501 MO

Četvrtak, 15. lipnja
09:00 – nastavak natjecanja EP reprezentacije
11:00 – Open 501 MO
12:00 – Open juniori U-15 (501 SO) i U-18 (501 MO)
17:00 – EP mix parovi 501 DO
20:00 – Open 301 MO

Petak, 16. lipnja
10:00 – EP pojedinačno 501 DO seniori
11:00 – EP pojedinačno 501 DO seniorke
14:00 – EP pojedinačno juniori U-15 (501 SO) i U-18 (501 MO)
14:00 – Open 301 MO
20:30 – Podjele nagrada i svečano zatvaranje